06. Apr. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je državnog sekretara za vanjske poslove i poslove Commonwealtha UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu euro-atlantskih integracija. Istakao je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

 Član PBiH Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored  važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope. Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, član PBiH Izetbegović je naglasio opredjeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom. 

Državni sekretar za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Boris Johnson je istakao da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike. Naglasio  je da UK podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Iskazao je  spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom sergmentu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled odbrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma  u septembru ove godine u Londonu te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.  

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.