20. Jan. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio reditelja Danisa Tanovića i konceptualnog umjetnika Bracu Dimitrijevića
Razgovarano je o daljem unapređenju institucija kulture, te izgradnji novih objekata potrebnih umjetnicima u BiH.

 Sagovornici su se složili da je potrebno pojačati napore bosanskohercegovačkih vlasti na svim razinama da se dodatno ojačaju fondovi za kulturu i umjetnost, posebno u kontekstu filmske produkcije čiji su značaj i korist višestruki.

G. Dimitrijević je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića informirao o ideji ponovne izrade i postavke stopa Gavrila Principa na mjestu odakle je pucnjevima u prestolonasljednika Habsburške monarhije, Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, iniciran početak Prvoga svjetskoga rata.

Sagovornici su se složili da, bez obzira na suprotstavljena gledanja na sam čin atentata, obilježavanje mjesta s kojeg je atentat izvršen predstavlja historijsku i turističku atrakciju od regionalnog i evropskog značaja. Identičan spomenik sa stopama Gavrila Principa, oštećenih, a potom i uklonjenih tokom agresije na BiH, izradio bi upravo g. Dimitrijević.

Reditelj Danis Tanović pobliže je informirao člana Predsjedništva BiH o izazovima filmskih radnika u BiH. Posebno je naglasio značaj skorijeg rješavanja pitanja povrata PDV-a inozemnim produkcijskim kućama čija realizacija je do sada izostajala, ugrožavajući neke veoma značajne međunarodne projekte koji su trebali biti realizirani u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao značaj koji kultura i umjetnost imaju za naše društvo, naročito u segmentu promocije BiH na međunarodnom planu. Otuda je, prema njegovim riječima, veoma važno dovršiti postojeće projekte, poput zgrade muzeja Ars Aevi, ali i učiniti dodatne napore kako bi otpočela ubrzana izgradnja kulturne infrastrukture, posebno novih objekata potrebnih našim umjetnicima.