15. Nov. 2016.
Članovi Predsjedništva BiH primili glavnog tužioca UN-ovog Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Sergea Brammertza
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izrazili su dobrodošlicu glavnom tužiocu Brammertzu, koji povodom priprema za redovan šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a boravi u BiH. Na sastanku je naglašeno zadovoljstvo saradnjom BiH s Uredom za tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Također, sagovornici su se složili da svaki zločin treba biti do kraja istražen i procesuiran, a počinilac individualno snositi odgovornost.

Glavni tužilac Brammertz je kazao da će Tužilaštvo nastaviti pratiti i podržavati pravosudne institucije u našoj zemlji koje procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Prioritet je završetak rada na preostalim predmetima pred Haaškim tribunalom. Istakao je zadovoljstvo saradnjom s vlastima u Bosni i Hercegovini, te pružio podršku Haaškog suda pravosudnim institucijama u našoj zemlji.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić.