11. Nov. 2016.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović: Osvojili smo preko 317.000 glasova, ovakav rezultat nismo imali od vremena Alije Izetbegovića
Stranka demokratske akcije, u četvrtak 10.11.2016. godine, u hotelu „Holiday“ u Sarajevu organizirala je konferenciju za medije povodom objave zvaničnih rezultata Lokalnih izbora 2016.

 Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je podsjetio na rezultate lokalnih izbora održanih 2. oktobra ove godine.

- SDA je postigla historijski rezultat, najbolji u 21. vijeku. Mi ovakav rezultat nismo imali od vremena rahmetli Alije Izetbegovića.

- U 88 općina/gradova SDA ima svoje vijećnike/odbornike, 21 u RS-u, 67 u FBiH, a i u Brčko Distriktu. To su ukupno 592 vijećnička/odbornička mandata, ne uključujući Stolac. Godine 2012. SDA je osvojila 538 mandata, a ove godine su ostvareni rezultati za 10 posto bolji u odnosu na prije četiri godine. Zajedno sa SBB-om osvojili smo 34 načelničke pozicije, što je za nekoliko procenata manje u odnosu na izbore 2012. godine, kazao je.

Važna pobjeda

Bakir Izetbegović je ponovio koliko je za SDA bitan Kanton Sarajevo.

- Veoma nam je važna pobjeda u općinama Kantona Sarajevo, što znači da je SDA i najjača urbana stranka, rekao je.

Naveo je i da je SDA osvojila ukupno 317.111 glasova bez glasova u Stocu.

- To je oko šest posto više u odnosu na 2012. kada je izlasnost bila veća. SDA je potvrdila status najveće i najjače političke stranke u BiH, dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na izbore u Srebrenici.

- Učinili smo sve što je moguće i pružili punu podršku za pobjedu Ćamila Durakovića. Utrostručili smo broj birača za glasanje poštom. Duraković je oštećen za najmanje 450 glasova, kazao je, između ostalog, Izetbegović.

On je istakao da su od glasača dobili važnu poruku i da će to znati iskoristiti.