09. Nov. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini
Predsjedavajući Izetbegović i visoka predstavnica EU Mogherini razmijenili su mišljenja o dinamici napretka Bosne i Hercegovine nakon aktivacije obnovljenog pristupa EU.

 Predsjedavajući PBiH Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina u proteklih 18 mjeseci na putu pristupanja EU više napredovala nego u cijeloj prethodnoj deceniji, naglasivši da su upravo obnovljeni pristup i snažna podrška EU omogućili Bosni i Hercegovini da postigne taj napredak, te da stoga EU treba nastaviti s takvim pristupom i podrškom BiH. 

Visoka predstavnica Mogherini je istakla da je impresionirana napretkom Bosne i Hercegovine u relativno kratkom vremenskom periodu, te je čestitala predsjedavajućem Izetbegoviću lično za iskazano liderstvo u tom procesu. 

Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio visokoj predstavnici Mogherini za snažnu podršku i kontinuiranu pomoć koju ona pruža Bosni i Hercegovini, ističući da je potrebno zadržati pozitivan zamah i nastaviti s implementacijom Reformske agende u okviru procesa pristupanja EU. 

Sagovornici su se složili da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana od strateške važnosti, te da postoji prostor za intenzivnijom političkom komunikacijom između EU i regije Zapadnog Balkana, s ciljem koordinacije pristupa u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje pogađaju regiju i EU. Mogherini je istakla da Izetbegovićeva inicijativa o političkom dijalogu na visokom nivou EU-Zapadni Balkan zavrjeđuje pažnju, kao nadogradnja već postojećih mehanizama komunikacije i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.