09. Nov. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom
Predsjedavajući Izetbegović informirao je predsjednika Evropskog vijeća Tuska o dinamici napretka Bosne i Hercegovine u realizaciji postavljenih zadataka i ciljeva u domenu integracije u EU, kao i o planiranim predstojećim koracima BiH. Razmijenjena su mišljenja o situaciji i odnosima u regiji, kao i izazovima i prijetnjama s kojima se suočavaju BiH i regija Zapadnog Balkana. Tusk je izrazio zadovoljstvo Izetbegovićevom posjetom Bruxellesu, te čestitao na napretku koji je BiH postigla, rekavši da je impresioniran njime.

 Sagovornici su se složili da je potrebna intenzivnija politička komunikacija između EU i regije Zapadnog Balkana, s ciljem bolje razmjene informacija i koordinacije pristupa u suprotstavljanju izazovima i prijetnjama koje pogađaju regiju i EU.  U tom smislu, predsjednik Evropskog vijeća Tusk je pozdravio ideju predsjedavajućeg Izetbegovića o političkom dijalogu na visokom nivou EU-Zapadni Balkan i izrazio spremnost i podršku da se u narednom periodu ta inicijativa detaljno razradi.

Predsjedavajući PBiH Izetbegović je potvrdio čvrsto opredjeljenje da BiH nastavi sa sprovođenjem Reformske agende i procesom pristupanja EU, te izrazio očekivanje da će BiH do kraja 2017.  dobiti kandidatski status. Predsjednik Evropskog vijeća Tusk je izrazio punu podršku nastavku sprovođenja Reformske agende u okviru obnovljenog pristupa EU.