09. Nov. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom
Predsjedavajući PBiH Izetbegović informirao je predsjednika Evropskog parlamenta Schulza o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na polju integracije u EU, kao i o dinamici predstojećih koraka BiH, prije svega na ispunjavanju upitnika s ciljem dobijanja mišljenja EU i konačno kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

 Predsjedavajući Izetbegović je iskoristio priliku i da predsjednika Evropskog parlamenta Schulza informira o poteškoćama i izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, istakavši da uprkos svemu težnja BiH za članstvom u EU i spremnost naše zemlje da ispuni postavljene uslove nemaju alternativu. Informirao ga je i o prijedlogu iznesenom u obraćanju AFET-u,  da se s ciljem daljeg poboljšanja stabilnosti i sigurnosti u regiji Zapadnog Balkana uspostavi politički dijalog na visokom nivou između najviših dužnosnika EU i regije, kao platforme i mehanizma kojima EU može pomoći državama regije u prevenciji i razrješavanju tenzija, kao i zajedničkom koordiniranom reagiranju na sigurnosne izazove.

Predsjednik Evropskog parlamenta Schulz je pozdravio napredak BiH na evropskom putu i čestitao predsjedavajućem Izetbegoviću na tome, istakavši da će Evropski parlament u okvirima svojih nadležnosti pružiti punu podršku nastavku sprovođenja Reformske agende u okviru obnovljenog pristupa EU. Istakao je i da je vidljiv ekonomski rast koji BiH u posljednje vrijeme ostvaruje veoma dobra vijest, te da se nada kako će BiH nastaviti tim pravcem. Također je pozdravio inicijativu predsjedavajućeg Izetbegovića za pokretanje dijaloga na visokom političkom nivou između EU i Zapadnog Balkana, ocjenivši da bi takav mehanizam bio dobrodošao.