23. Sep. 2016.
VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH: Bakir Izetbegović iz New Yorka za TV1

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović sinoć se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Poručio je kako je BiH snažno opredijeljena za borbu protiv terorizma, te izrazio zabrinutost porastom nasilnog ekstremizma u čijem fokusu je ISIL. 

Sastao se i s američkim predsjednikom Barakom Obamom, te generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom.

Najveći problem savremenog svijeta su prisilne migracije, istakao je Izetbegović. Šezdeset miliona ljudi je pod prisilom napustilo domove zbog ratova, progona i kršenja ljudskih prava. Posebno se osvrnuo na Bliski istok.

“Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, glavni je i stalan izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku. Hitno je neophodan novi podstrek pregovorima. Mi snažno podržavamo napore za održavanje mirovne konferencije, koja bi dovela do trajnog i pravednog rješenja ovog sukoba, u skladu s načelima međunarodnog prava, uz konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne države”, rekao je Izetbegović.

Svjetski mir i stabilnost, istakao je, dramatično su narušeni nasiljem i zločinima nad narodom Sirije. Ocijenio je da je ISIL dramatično destabilizirao  Siriju, Irak, kao i šire područje Bliskog Istoka. 

“Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Duboko smo zabrinuti porastom nasilnog ekstremizma, te pridajemo veliki značaj borbi protiv ovog fenomena. Pozdravljamo inicijativu generalnog sekretara UN-a i Akcijski plan za prevenciju nasilnog ekstremizma, kao još jedan koristan instrument u sveobuhvatnom pristupu cjelokupnog UN sistema suzbijanju nasilnog ekstremizma”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je pozvao generalnog sekretara UN-a da razvije sveobuhvatni plan za jačanje sistema za sprječavanje sukoba unutar UN-a. Dodao je kako će BiH nastaviti davati aktivan doprinos međunarodnim mirovnim naporima i misijama. Podvukao je da je BiH odana principima povelje UN-a i rješavanju sporova i sukoba mirnim putem.

Izetbegović se na prijemu za šefove država susreo sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i njegovom suprugom Mišel. Obama je izrazio podršku BiH u provođenju reformi i napretku u procesu evroatlantskih integracija.

Sastao se i sa prvim čovjekom UN-a. Ban Ki Mun je čestitao Izetbegoviću na napretku koji je BiH ostvarila na putu ka Evropskoj uniji, izrazivši zadovoljstvo naporima koje naša zemlja ulaže u procesu reformi.