15. Sep. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio akreditive novoimenovane ambasadorice Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja. Također je ambasadoricu Rusten informisao o aktuelnom političkom i ekonomskom stanju u našoj državi, te o procesu reformi koje se vode u našoj zemlji.

 Ambasadorica Rusten je naglasila da Kraljevina Norveška podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Iako su odnosi BiH i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, istaknuto je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Potrebno je intenzivirati odnose razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou. Sagovornici su naglasili da bh. dijaspora, koja se dobro integrisala u norveško društvo, predstavlja fundament za razvoj daljih prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Kraljevina Norveška je jedan od velikih donatora u BiH. Svoje prijateljstvo prema našoj zemlji je potvrdila i kroz iznimnu pomoć tokom i nakon majskih poplava 2014. godine. 

Na kraju susreta predsjedavajući PBiH Izetbegović je izrazio podršku i zaželio uspjeh novoimenovanoj ambasadorici Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten u izvršavanju njene misije u BiH.