05. Aug. 2016.
Izetbegović: Čović je doveo u pitanje europske integracije Bosne i Hercegovine
Ne možemo raditi mimo i protiv Ustava i zakona, praviti dogovore i kompromise kada su u pitanju odluke sudova i državnih institucija. Referendum je neupitno antidejtonska i antiustavna aktivnost, kao takvu je prepoznaje i međunarodna zajednica, i morat će poduzeti korake u okvirima svoje nadležnosti, izjavio je u intervjuu za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći o aktuelnim problemima u BiH, uključujući niz pitanja u odnosima sa vlastima entiteta RS, prije svega najavu referenduma o Danu RS, spor oko objave rezultata popisa, priznanja bosanskog jezika...

Popis je u skladu sa zakonom i preporukama EUROSTAT-a zaključena priča. A priznanje bosanskog jezika je nešto za šta ćemo se svim zakonskim sredstvima boriti, i izboriti. U cjelini, za odnose sa entitetom RS potrebno je mnogo strpljenja i komunikacije, ali mi smo spremni da u toj komunikaciji istrajemo do postizanja trajnih dogovora kojim ćemo obezbijediti i zaštititi prava svih građana, prije svega povratnika u tom entitetu, rekao je Izetbegović.

Fena: Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu 31. Jula parafirane su izmjene mehanizma koordinacije kojima su zadovoljni i na državnom nivou, i u entitetu RS, i u Evropskoj uniji. Međutim, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH gospodin Dragan Čović oštro se usprotivio ovom dogovoru. Da li će do novog sastanka Vijeća EU u septembru naš evropski put biti deblokiran?

Izetbegović: Uz domaćinsku ulogu Specijalnog predstavnika EU Larsa Gunara Wigemarka, održan je sastanak Predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, i premijerke entiteta RS Željke Cvijanović, na kojem smo im ja i predsjednik RS Milorad Dodik pomogli da dođu do dogovora kojim je riješeno pitanje koje još od januara opterećuje naš evropski put. Tražili smo i našli formulu za kompromis, u cilju formiranja djelotvornog mehanizma koordinacije. Pri postizanju dogovora imali smo u vidu već ranije definirano mjesto i ulogu kantona u koordinacijskom mehanizmu, i to je ostalo nepromijenjeno. Umjesto da pozdravi dogovor, gospodin Čović počinje praviti bespotreban problem oko toga. Drugog augusta imali smo dogovoren sastanak na kojem je trebalo raščistiti i eventualne nesporazume oko toga. On se nije ni pojavio, niti se udostojio uljudno otkazati sastanak. Time je doveo u pitanje mnoge stvari, od funkcioniranja koalicije pa do daljeg toka evropskih integracija. Nakon što smo se mjesecima borili da pred partnerima u Bruxellesu potvrdimo kredibilitet aplikacije za članstvo u EU, koju je upravo gospodin Čović preuranjeno predao, on okreće leđa i nama i Bruxellesu. Nadam se da mu je jasno kakav rizik će na sebe preuzeti, ukoliko zaista počne opstruirati proces evropske integracije na otvoren način.

Fena: Do kada ćemo čekati rješenje za situaciju za Mostar, kada možemo očekivati izbore u ovom gradu? Da li je rješenje u većem angažmanu međunarodne zajednice?

Izetbegović: SDA je mnogo radila na prevazilaženju problema, uključili smo i naše partnere iz SBB u pregovore, skupa s HDZ u više navrata dolazili nadomak rješenja. Međutim, očito je HDZ BiH u lagodnoj poziciji sa sadašnjim stanjem, i stoga uporno odugovlače s pregovorima. Predstavnici međunarodne zajednice su, s druge strane, jako zainteresirani da se postigne dogovor, pokušavaju posredovati, trude se da proces traganja za rješenjem održe živim. Međutim, očigledno je da nisu u potpunosti spremni prihvatiti i snositi svoj dio odgovornosti za aktuelnu situaciju, kojoj je u dobroj mjeri kumovao i OHR kao ključna institucija.

Fena: Kako gledate na rezultate koalicija na državnom i na federalnom nivou u ovom mandatnom periodu?

Izetbegović: Zadovoljan sam jer se krećemo naprijed, ali volio bih da se krećemo brže. Naravno, svjesni smo realnosti i jedne nestabilne političke scene, složenih odnosa koji se jako brzo i jako radikalno mogu promijeniti. Takva politička konstelacija nudi previše mogućnosti za vještačko generiranje krize. SDA daje sve od sebe da bude faktor kohezije i stabilnosti. To očekujemo i od naših partnera. U početku mandata imali smo situaciju s DF, koji su pokazali višak ambicije i manjak zrelosti. Tu krizu smo premostili ulaskom SBB u koaliciju. Ali i dalje ostaju tenzije. Savez za promjene je pod kontinuiranom presijom SNSD, pa često upada u jalova nadmetanja u nacionalizmu s aktuelnom garniturom vlasti u RS. HDZ pokušava da poziciju dominantne stranke u hrvatskom korpusu iskoristi da bi sebi priskrbili pravo veta i mogućnost kočenja svih procesa na svim nivoima. Takve inicijative i opstrukcije ne možemo dozvoliti. Ovom državom upravljat će se u skladu sa ustavom i zakonima, a ne voljom i željom bilo koje političke stranke da sve kontrolira. Kadrovi SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sasvim sigurno neće tražiti odobrenje HDZ da rade posao na koji ih zakon obavezuje. A mehanizmi pravne države bit će u pogonu, kako u Bosni, tako i u Hercegovini.

Fena: Koliko događanja u Turskoj, nakon neuspješnog državnog udara, mogu uticati na situaciju u BiH i regionu?

Izetbegović: Svakako da događaji u prijateljskoj zemlji, s kojom imamo snažne bilateralne veze na svim nivoima, imaju svoju refleksiju ovdje. U trenutku dok se to dešavalo prepoznao sam obim i značaj te tragične noći, i zločinačkog pokušaja svrgavanja vlasti, i reagovao među prvima. Međutim, najvažnije je da je turski narod bio odlučan u zaštiti svojih interesa, svoje slobode, demokratije i prava na izbor. Predsjedništvo BiH je podržalo taj izbor, i podržava nastojanja vlasti da očuvaju ustavni poredak, red i mir u zemlji. Uvjeren sam da će osnažena Republika Turska nastaviti s konstruktivnim angažmanom u ovoj regiji.