28. Jul. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Heinricha Maurera
U srdačnom i prijateljskom razgovoru, ambasador Maurer je istakao da je u ovoj godini obilježeno 20 godina Švicarskog programa saradnje u BiH, te najavio da je razvojna saradnja dugoročni angažman koji će nastaviti u budućnosti.

 Predsjedavajući Izetbegović istakao je da cijeni angažman i pomoć Švicarske u ključnim oblastima, posebno se osvrnuvši na domen sigurnosti u kojem Bosna i Hercegovina na globalnom nivou, kroz mirovne misije, postaje i država koja doprinosi, a ne samo prima usluge. 

Ambasador Maurer istakao je i brojne međudržavne kontakte, s ciljem razmjene iskustava u domenu lokalne samouprave. Sagovornici su se složili da je snažna lokalna zajednica osnov za dobru upravu na višim nivoima vlasti.

Predsjedavajući PBiH Izetbegović je ambasadora Maurera obavijestio i o aktuelnim nastojanjima Bosne i Hercegovine da ubrza proces integracije u EU. Ambasador Maurer također je istakao da je za Švicarsku saradnja s Bruxellesom bitna, iako ta zemlja nije članica EU, te da Švicarska podržava napore Bosne i Hercegovine na usvajanju evropskih standarda i vrijednosti.

Predsjedavajući Izetbegović je ambasadoru Maureru poželio uspjeh u daljoj karijeri.