16. Jul. 2016.
Izetbegović: Moja poruka bratu Erdoganu je da ima snažnu podršku među nama u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u vezi sa večerašnjim pokušajem pobune protiv turske vlade u Ankari i Istanbulu, izrazio je podršku predsjedniku ove zemlje Recepu Tayyipu Erdoganu, te pozvao turski narod da brani svoju slobodu i demokratiju, javlja Anadolu Agency (AA).

 Izetbegović je u izjavi za AA prokomentarisao večerašnji pokušaj pobune u Turskoj, te uputio poruku turskom narodu.

“Iznenađeni smo i sve je vrlo neugodno. Prijetnja da se prekine demokratski put i razvoj Turske, stvar kakvu smo nažalost i u prošlosti često gledali. Nadam se i uvjeren sam da ovaj put neće uspjeti”, rekao je Izetbegović, te dodao:

“Moja poruka bratu Erdoganu je da ima snažnu podršku ovdje među nama u BiH. Poruka turskom narodu je da brani svoju slobodu, da brani demokratiju, svoje pravo na izbor, svoj put, svoj uspješan put, da bude uz svog predsjednika, da bude uz ovu uspješnu garnituru koja podiže Tursku na mjesto koje joj u svijetu i pripada, da u sljedećim satima ili danima odbrane slobodu u Turskoj”.

Izetbegović je istakao kako vojska ima obavezu da brani državu.

“Ona nema pravo da uzima stvari u svoje ruke i nikad nije bilo dobro ni u jednoj državi u kojoj je vojska uzela stvari u svoje ruke. Treba da se vrate u kasarne i slušaju civilnu vlast”, poručio je predsjedavujući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

(Faktor.ba)