14. Jul. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ministra za poljoprivredu i prehranu SR Njemačke Christijana Schmidta
Ministar Schmidt je realizovao posjetu u skladu s dogovorom koji je Predsjedništvo BiH postiglo s kancelarkom Angelom Merkel.

 Predsjedavajući PBiH Izetbegović informisao je ministra Schmidta o aktuelnom stanju na polju evropskih integracija BiH i preprekama na tom putu, izrazivši zahvalnost SR Njemačkoj na kontinuiranoj podršci. 

Ministar Schmidt izrazio je spremnost za produbljivanje bilateralne saradnje dviju država, te istakao da je cilj njegove posjete ustanoviti konkretne načine kroz koje Njemačka može pružiti pomoć i podršku privredi BiH da se spremnija i snažnija suoči s konkurencijom u okvirima EU nakon adaptacije SSP-a. Naglasio je da je Njemačka spremna da kontinuirano podržava evropski put BiH.

Sagovornici su se složili da je neophodno jačati privredu Bosne i Hercegovine, kako bi u budućnosti mogla biti konkurentna u okvirima EU. Predsjedavajući PBiH Izetbegović istakao je da je jako važno iznaći mehanizme za direktnu pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima na terenu, kako bi efekat mjera podrške bio što širi.