29. Jun. 2016.
VELIKI INTERVJU PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH BAKIRA IZETBEGOVIĆA ZA „FAKTOR“ UOČI SUSRETA SA ANGELOM MERKEL
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra će boraviti u zvaničnoj posjeti Njemačkoj. U Berlinu, glavnom gradu ove evropske supersile, članovi Predsjedništva će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel. O očekivanjima od tog susreta, te o nizu aktuelnih bosanskohercegovačkih i međunarodnih tema, za Faktor govori Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 FAKTOR: Predsjedniče Izetbegović, predvodit ćete državno Predsjedništvo tokom posjete Berlinu 30. juna gdje vas očekuje i susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bit će to prilika da se napravi svojevrstan presjek reformi u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je Reformska agenda dokument na kakvom je gospođa Merkel insistirala, koji je od nastanka snažno podupirala. Hoćete li je moći izvijestiti o iskoraku u reformskom procesu na osnovu tog dokumenta?

IZETBEGOVIĆ: Kancelarka Merkel je prijatelj Bosne i Hercegovine, ustrajno nam pomaže i pokazuje poseban interes za naš napredak. Ovaj susret u Berlinu, na njen poziv bit će treći susret Predsjedništva BiH sa kancelarkom u posljednje dvije godine. Saopštit ćemo joj neke loše, i neke dobre vijesti, kad su reformski put i ekonomski oporavak zemlje u pitanju. Loše vijesti se odnose na trenutačni zastoj, a dobre vijesti na napredak u implementaciji Reformske agende i ekonomski oporavak. Na državnom nivou je urađeno više od polovine predviđenih aktivnosti, na entitetskom nivou oko trećine, uključujući i najbitniji i najrizičniji korak – usvajanje Zakona o radu.

 

FAKTOR: Kakvu reakciju očekujete?

Angela Merkel je dobronamjerna i veoma direktna osoba, takve će biti i njene reakcije. Ona uvijek traži više i brže, i nudi podršku da bi se uradilo više i brže.

 

FAKTOR: Posjeta Berlinu dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina na unutrašnjem polju bori da uskladi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi što prije dobila kandidatski Upitnik, te tako nastavila svoj evropski put. Iz RS-a se protive tom prilagođavanju, smatrajući da je riječ o dogovoru koji nije dobar za BiH i prije svega njenu poljoprivredu. Ima li RS uporište za takve tvrdnje?

IZETBEGOVIĆ: Nema, Bosna i Hercegovina je dobila posebno povoljan aranžman kakav druge zemlje kandidatkinje nisu dobile. Naša poljoprivreda se prije ili kasnije mora uhvatiti u koštac sa konkurencijom u Evropskoj uniji i izboriti mjesto na tom tržištu od 600 miliona ljudi. Ali to je dvosmjeran proces, moramo otvoriti i naše tržište za evropske proizvode, i Evropljani su prihvatili da to otvaranje ide u fazama. Odbijanjem povoljnog aranžmana ćemo imati malo dobiti, a izgubiti ogromno: ne samo u smislu napretka na evropskom putu, već i direktno. Jer, uslijedit će sankcije, onemogućavanje izvoza našeg voća i povrća, gubitak IPA fondova itd.

 

FAKTOR: Nemoguće je ne primjetiti da su zatezanja iz RS-a počela nakon što je Agencija za statistiku BiH, uz saglasnost EUROSTAT-a, najavila da će 1. jula predstaviti rezultate popisa stanovništva.  Čega se političari iz RS-a plaše kada je riječ o popisu stanovništva BiH?

 IZETBEGOVIĆ: Zatezanja su intenzivirana nezadovoljstvom rezultatima popisa, ali su ona počela i ranije. Vlast koju oličava Milorad Dodik ustvari spretno čini sve da se zaustavi put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kada je u pitanju NATO, Vlada RS-a je u potpunosti zaustavila uknjiženje perspektivne vojne imovine na Oružane snage, realizaciju tzv. tallinskog uslova za aktiviranja MAP-a.  Nijedna lokacija nije uknjižena na teritoriji RS-a. Slična stvar je sa evropskim putem BiH. Spriječeno je usvajanje prilagodbe SSP-a, ali se sprečava i usvajanje izmjena Koordinacionog mehanizma. Preciznije – traži se da se sve odluke, kojih će biti na hiljade, na svim nivoima odlučivanja, donose punim konsenzusom svih članova određene radne grupe. Grupe ponekad broje i stotinu članova, i svi bi trebali doći u Sarajevo i glasati ZA?! Niko ne smije biti bolestan, zauzet drugim poslom, na odmoru itd. Dakle, svjesno i namjerno se vrše blokade i postavljaju nemogući zahtjevi.

Kada su u pitanju rezultati popisa, nekima vjerovatno ne odgovara da Bošnjaka u BiH ima oko 50 posto, a još manje im odgovara da ih u RS-u ima blizu 14 posto, da nisu izbrisani sa tog dijela Bosne i Hercegovine. Tvrdi se da su popisni rezultati lažirani, da kriteriji i metodologija nisu dogovoreni itd. Ako je tako, postoje sudovi koji te tvrdnje mogu provjeriti. Političari ne mogu, i ne smiju odlučivati o rezultatima popisa kroz nekakve pregovore i dogovore. Može se govoriti o metodologiji objavljivanja rezultata, o eventualnom preciziranju grupe rezidenata koji su trenutačno odsutni iz BiH zbog školovanja, posla itd, ali nikako o prebacivanju tih građana u status nerezidenata.

 

FAKTOR: Predsjedniče Izetbegović, kako riješiti problem učenika Bošnjaka u entitetu RS, kojima se sve češće i snažnije osporava pravo na bosanski jezik?

IZETBEGOVIĆ: Usvojena je apelacija Safeta Softića pred Ustavnim sudom kojom je naređeno da se ima ispoštovati volja Bošnjaka da svoj jezik zovu bosanskim. Aktivno suprotstavljanje i onemogućavanje sprovođenja ove odluke povlači odgovornost po članu 239. Krivičnog zakona BiH sa predviđenim kaznama od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. SDA će organizovati pravnu i finansijsku podršku roditeljima koji žele tužiti odgovorne za eventualno kršenje člana 239.

 

FAKTOR: Pravo na bosanski jezik je ustavna kategorija, a nedavno je i Ustavni sud BiH to potvrdio. No, čini se da vlasti tog entiteta u proteklim godinama ne poštuju odluke Ustavnog suda, pa entitet sve više vode u anarhiju?

 IZETBEGOVIĆ: Općenito se ne poštuju i ne sprovode odluke Ustavnog suda, ne samo u RS-u. Problem je u tome što je odgovornost za neprovođenje redovito nedefinisana i difuzna jer se očekuje kreativan napor u rješavanju i ispunjavanju presuda. Ko je odgovoran za neprovođenje odluke Suda o Mostaru? Ne možete ljude suditi zato što nisu u stanju kreirati rješenje i postići kompromis. Ali možete ih pozvati na odgovornost ako kapriciozno odbijaju upisati u knjižicu „bosanski jezik“, i time implementirati presudu Suda!

 

FAKTOR: Kada govorimo o odlukama Ustavnog suda nemoguće je zanemariti onu kojom su onemogućeni izbori u Mostaru. Postoji li rok za postizanje dogovora o Mostaru i jeste li optimista da će do njega doći?

IZETBEGOVIĆ: Zasada ne. HDZ je prije par mjeseci iznenada napustio pregovore sa SDA kada su oni bili veoma blizu rješenja, i time čitavu stvar učinio potpuno neizvjesnom. Možda bi OHR trebao biti odlučniji, ako je svojim odlukama suodgovoran za ovo neriješeno stanje, trebao bi dovršiti posao ili barem pomoći da se izbori održe po ranijem modelu.

 

FAKTOR: Liste za lokalne izbore su već uveliko definisane. SDA trenutno ima najviše načelničkih pozicija u BiH. Kakva su očekivanja od koalicije sa SBB-om?

IZETBEGOVIĆ: Koalicija sa SBB-om će sigurno dati dobre rezultate na lokalnim izborima, ali značaj ove koalicije to prevazilazi. Slijedeća godina će biti ili godina najvećeg postratnog napretka, ili godina najveće postratne krize. Nikad nismo imali ovako veliki broj potencijalnih investitora koji planiraju ulagati u skoro sve oblasti diljem BiH. Srećem ih svakodnevno. Nažalost, postoje i oni drugi planovi, planovi onih koji kane kreirati blokade i organizovati protivustavne, jednoentitetske referendume. Samo snažna sprega SDA-SBB može usmjeriti događaje i procese u pravom smjeru.

 

FAKTOR: Kako ste zadovoljni radom Vlade Federacije BiH?

IZETBEGOVIĆ: Zadovoljan sam radom Federalne vlade, a naročito trudom i entuzijazmom koji ulaže premijer Fadil Novalić. Vjerujem da bi se neke stvari mogle raditi brže, ali Novalić nije sam, potrebno je sve dogovoriti sa koalicionim partnerom koji predstavlja Hrvate u Federaciji. U svakom slučaju, i ovim tempom Vlada dobro „gura“ na reformskom putu, i rezultati nisu izostali – sve bitno je u jasnom porastu, i BDP, i industrijska proizvodnja, i izvoz, i prikupljanje poreza, i broj zaposlenih. Potrebno je u 2017. omogućiti masovno investiranje u izgradnju infrastrukture i energetskih objekata i osjetit će se definitivna, pozitivna promjena u državi i društvu.

 

 

Bosna i Hercegovina i NATO

 FAKTOR: Sredinom jula je NATO samit u Varšavi. Da li je realno aktiviranje MAP-a za BiH na tom skupu?

 IZETBEGOVIĆ: MAP neće biti aktiviran dok ne uknjižimo većinu perspektivnih vojnih lokacija, ali ćemo održati dobru atmosferu i pozitivan odnos zemalja članica NATO-a usvajanjem Pregleda odbrane i učešćem naših Oružanih snaga u misijama mira diljem svijeta. Da nismo jučer usvojili smjernice za dovršetak Pregleda odbrane, poslali bismo jako depresivnu poruku, poruku da je sve u BiH u zastoju, i integrisanje u EU i integrisanje u NATO.

 

 

BREXIT i proširenje EU-a

 FAKTOR: Očekujete li referendume poput BREXIT-a i u drugim zemljama EU-a? Može li to utjecati na proširenje Unije, kojem se nada i naša zemlja?

IZETBEGOVIĆ: Mislim da će se Brexit pokazati lošim za građane Velike Britanije, da će to negativno iskustvo obeshrabriti slične referendume unutar Evropske unije. Proširenje Evropske unije, kad je riječ o Balkanu, ustvari i nije proširenje, to se prije može nazvati prirodnim popunjavanjem vakuuma, jer par balkanskih zemalja su de facto okružene Evropskom unijom, i to je jedno neprirodno stanje koje će se morati rješavati. Prije ili kasnije.