27. Jun. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova
Tema sastanka bili su ekonomski i politički odnosi dviju prijateljskih zemalja. Ambasador Hasanov informisao je predsjedavajućeg o aktuelnom statusu finaliziranja azerbejdžanskog ulaganja u fabriku za preradu voća kod Doboja. Sagovornici su se složili da se od ove fabrike očekuje da pospješi novi zamah poljoprivrede na tom području.

Bilo je riječi i o fabrici za preradu krompira „Srebreničanka“ u Srebrenici, još jednoj investiciji iz Azerbejdžana obima preko pet miliona evra, koja će u startu zapošljavati 30 ljudi, a indirektno i do 700 kooperanata.

Tema razgovora bila je i situacija u Nagornom Karabahu, dijelu azerbejdžanske teritorije pod kontrolom pobunjenih Ermenaca i oružanih snaga Ermenije. Ambasador Hasanov pohvalio je konstruktivnu ulogu BiH. Predsjedavajući Izetbegović izrazio je nadu u mogućnost trajnog mirnog rješenja i povratka izbjeglica na teritorije s kojih su prognani. 

Razgovarano je i o mogućnostima ulaska azerbejdžanskog kapitala kroz privatizaciju, smanjivanju birokratskih prepreka za investitore, te o mogućem angažmanu azerbejdžanskih kompanija na infrastrukturnim projektima u BiH. 

Ambasador Hasanov potvrdio je namjeru predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva da posjeti našu zemlju na jesen. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se zahvalio za konkretnu i istrajnu podršku Azerbejdžana našoj zemlji.