23. Jun. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se u Sarajevu s ambasadorom Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE-a u BiH
Tema razgovora bila je stanje ljudskih prava u BiH, s posebnim akcentom na obrazovni sistem. Ambasador Moore informisao je predsjedavajućeg o tekućim nastojanjima OSCE-a u praćenju situacije i rješavanju pitanja naziva jezika koji će biti upisan u svjedodžbe djece bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu entiteta RS.

Sagovornici su se saglasili da se pitanje jezika na kom se izvodi nastava za bošnjačku djecu u školama u entitetu RS mora trajno riješiti, uz dodatne napore na prevazilaženju ove situacije, te da je pravo Bošnjaka da svoj jezik zovu bosanskim neosporno.

Predsjedavajući Izetbegović je istakao da će roditelji Bošnjaci u entitetu RS imati punu podršku u nastojanjima da se izbore za elementarna prava, te da će u toj borbi biti korišteni svi dostupni pravni mehanizmi.

Sagovornici su se složili i da je model dvije škole pod jednim krovom, prisutan u više gradova Federacije BiH, trajno neadekvatan sistem, te da treba tražiti modalitete za drugačije rješenje koje ne uključuje podjele od najranije dobi.