22. Jun. 2016.
Članovi Predsjedništva BiH primili ambasadore SAD-a i UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, te komandanta NATO štaba u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić primili su ambasadoricu SAD-a Maureen Cormack, ambasadora UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwarda Fergusona i komandanta NATO štaba u BiH, brigadnog generala Giselle Wilz, na njihov zahtjev.

Ambasadori SAD-a i UK-a i komandant NATO štaba u BiH su se interesovali o napretku usvajanja Pregleda odbrane BiH kojim bi se, između ostalog, definisali planovi za modernizovanjem i alociranjem neophodnih resursa potrebnih Oružanim snagama BiH pri budućem izvršavanju misije unutar tog pregleda. Istakli su bezrezervnu podršku aktiviranju MAP-a.

Članovi Predsjedništva BiH izvijestili su goste sastanka da su približili stavove po pitanju napretka usvajanja Pregleda odbrane, te da predano rade na iznalaženju kompromisnog rješenja o kojem će raspravljati na narednoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

 

Sastanku je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića prisustvovao savjetnik Igor Planinić.