20. Jun. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio šefove delegacija zemalja članica OSCE-a, koji su rezidentni u Beču
Predsjedavajući Izetbegović je pozdravio organizaciju ove posjete i značaj koji Njemačka pridaje Zapadnom Balkanu tokom predsjedavanja OSCE-om. BiH prepoznaje važnu ulogu koju OSCE ima u osiguravanju mira, sigurnosti i stabilnosti, i njena uloga u tome je dobrodošla.

Također, zahvalio je na dosadašnjoj pomoći OSCE-a pri donošenju ključnih procesa, kao što su izborni proces i reforma odbrane, naglasivši da misija OSCE-a u BiH ostaje izuzetno važan partner u podsticanju vladavine prava, reforme obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa.

Naglasio je da regionalna saradnja i dobri međususjedski odnosi ostaju glavni prioritet vanjske politike BiH.

Šefovi delegacija zemalja članica OSCE-a interesovali su se za napredak reformskog puta BiH i kako na tome putu može da pomogne jedna od najvećih OSCE-ovih misija, kao što je ova u BiH. Istakli su snažnu podršku OSCE-a na EU i evroatlantskom putu BiH.

 

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Zoran Đerić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića savjetnik Igor Planinić.