17. Jun. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Čile za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Verónicu Chahin Sarah
Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da uprkos geografskoj udaljenosti BiH i Čile imaju dobre i prijateljske odnose, posebno naglasivši pozitivnu ulogu mirovnjaka iz Čilea u okviru misije EUFOR-a

U razgovoru o mogućnostima saradnje na polju trgovine i turizma, posebno je pomenuta pomoć čileanskih stručnjaka za katastrofe u periodu poplava koje su našu zemlju pogodile 2014. godine.

Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na daljem unapređenju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti odbrane gdje su zajednički projekti već realizovani s uspjehom, ali i na razvijanju kulturne i ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Izetbegović informisao je ambasadoricu Čilea o aktuelnoj situaciji u BiH, kao i aktivnostima BiH na polju integracije u EU i NATO. Ambasadorica Chahin istakla je da i Čile mnogo radi na reformama, prije svega u regulativi vezanoj za rad i oblasti obrazovanja, koje su prioritet ove zemlje u modernizaciji sistema.

Ambasadorica Chahin najavila je gostovanje stručnjaka za proces pomirenja iz Čilea, koji će na jesen podijeliti iskustva sa zainteresovanim kolegama u BiH. Sagovornici su se složili da je za očuvanje mira neophodno izvući lekcije iz historijskog iskustva.