13. Jun. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio delegaciju poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na čelu s Giannijem Pittellom
Delegaciju EP pored Pitelle činili su Knut Fleckenstein, potpredsjednik odgovoran za vanjsku politiku i Istočno partnerstvo, Tanja Fajon, potpredsjednica i članica Delegacije za odnose s BiH i Kosovom, te Afzal Khan, izvjestilac za BiH.

Na sastanku je razgovarano o napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak u procesu evropske integracije, te iskazao opredijeljenost vlasti u BiH da nastave sa započetim reformskim procesima i rade na ispunjavanju preostalih obaveza koje stoje pred našom zemljom. Informisao je sagovornike o napretku u pregovorima kada je u pitanju prilagodba SSP u njenom trgovinskom dijelu, te o uspostavi funkcionalnog mehanizma koordinacije. Naglasio je da je potrebno nastaviti sa započetim reformama i da je važno iskoristiti pozitivan zamah kako bi naša zemlja u što skorijem roku dobila kandidatski status. Informisao je predstavnike EP o najbitnijim ekonomskim parametrima u BiH, kazavši da BiH ostvaruje najbrži ekonomski rast u regiji, ali da ima puno prostora za unapređenje i jačanje investicija. Pozdravio je usvajanje Rezolucije o Izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu od Evropskog parlamenta, te izrazio zadovoljstvo zbog formiranja grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu. Ovom prilikom zahvalio je na kontinuiranoj podršci poslanika u Evropskom parlamentu i njihovom doprinosu na putu napretka BiH ka EU.

Delegacija poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu iskazala je podršku evropskoj perspektivi BiH i pozvala na nastavak potrebnih reformi za napredak u procesu evropskih integracija, te dodatno unapređenje socijalno-ekonomskih prilika. Ispunjenje ključnih uslova kao što su uspostava funkcionalnog mehanizma koordinacije, prilagodba SSP, te objava popisa stanovništva u BiH, bitni su kako bi se u julu ove godine razmatrao zahtjev za članstvo BiH u EU i dobilo pozitivno mišljenje EK.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića savjetnica Andrijana Katić.