27. Maj. 2016.
Govor predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića na svečanoj sjednici Glavnog odbora, povodom obilježavanja 26. godišnjice osnivanja SDA
Cijenjeni članovi Glavnog odbora SDA, cijenjeni zamjeniče i potpredsjednici SDA, cijenjeni premijeri, parlamentarci, ministri, članovi savjeta SDA, dragi gosti, dame i gospodo, Es-selamu alejkum i dobro vam jutro!

Čestitam vam 26. godišnjicu osnivanja, 26 godina trajanja i uspješnog političkog liderstva Stranke demokratske akcije!

 

Na današnju proslavu sjenku sjete baca nedavni odlazak našeg Huseina Smajlovića, člana Predsjedništva SDA, najomiljenijeg i najuspješnijeg načelnika i gradonačelnika postdejtonske Bosne i Hercegovine. Neka je rahmet njegovoj dobroj bosanskoj duši, i neka je trajno sjećanje na sve što je učinio za svoj narod, za svoju zemlju i za grad Zenicu!

 

Husein je otišao, ali imat će ko nastaviti njegovim ispravnim putem i na njegov odlučan način. SDA ima potrebnu koncentraciju sposobnih, predanih i iskusnih kadrova koji mogu ovu zemlju i naciju konačno izvesti iz stanja tinjajućeg postratnog konflikta, reformskog i ekonomskog zastoja i letargije. Samo SDA posjeduje tu kritičnu masu kadrova, znanja, iskustva i posvećenosti. SDA je po tome, ali i po mnogočemu drugome posebna stranka. 

 

Prvoosnovana, i prva u svim liderskim procesima, od 26. maja 1990. do  ovog današnjeg, 2016. To je tako već 26 godina, i to će tako ostati. Niko ne može preuzeti misiju SDA, niko neće završiti naš posao. Neki će  pomagati, neki će odmagati, ali samo mi možemo dovršiti ono što smo prije četvrt vijeka počeli.

 

Toga moramo biti svjesni, i na to moramo biti ponosni!

 

Ovdašnju političku scenu čine raznovrsne političke snage i stranke, različitih, često suprotstavljenih vizija i namjera. Neke otvoreno prizivaju raspad Bosne i Hercegovine i čine sve da je zaustave na njenom putu oporavka, neke to čine na manje transparentan način. Nekima je svejedno, brinu se samo za svoju etničku grupu. 

 

Nekima nije svejedno, ali brinu se samo za svoju političku poziciju, spremni su napraviti nered kako bi politički profitirali. Neke su zaista patriotske i valjano usmjerene, ali nemaju dovoljno snage i kadrova. U takvom stanju odnosa i omjeru snaga nije lahko postizati napredak. 

 

Nosimo teško breme nedovršene tranzicije, nedovršenog rata koji neki kane dovršiti političkim sredstvima, nedovršenog i nesavršenog dejtonskog državnog uređenja koje mnogi, ne bez razloga, porede s luđačkom košuljom. Nije lahko, ali SDA, koja je u proteklih 26 godina napravila put vrijedan čitavog stoljeća, polahko, ali sigurno taj napredak postiže.

 

U ovakvoj konstelaciji odnosa rukovodstvo SDA uspijeva napraviti i održati koalicije, definisati realan presjek zajedničkih interesa u mnogome suprotstavljenih strana, i zemlju voditi u pravom smjeru. Korak po korak, ali uvijek naprijed – kako je to često ponavljao rahmetli predsjednik Tihić. 

 

Snažna unutarnja kohezija i stabilnost SDA preduslov je za stvaranje čvrstog bošnjačkog bloka. Čvrst bošnjački blok preduslov je za uspostavu zdrave koalicije s hrvatskim strankama. A sve ovo prethodno neophodno je za uspješnu koaliciju sa srpskim strankama. 

 

Naravno, vrijedi i obratno – eventualne pukotine u SDA otvaraju pukotine u bošnjačkom bloku, i tako dalje, i naviše, pobrojanim slijedom. I mogu dovesti do novih kriza i zastoja. Zato će morati biti više discipline u SDA, manje ćemo tolerisati sebične izlete pojedinaca. 

 

Naravno, konstruktivna kritika bazirana na istini uvijek je dobrodošla. Ali destruktivni napadi na SDA bazirani na neistinama koje plasira opozicija, ili kršenje statuta, nepoštivanje pravila, procedura i stranačke hijerarhije neće se moći tolerisati.

 

Kadrovi SDA okosnica su vlasti na svim nivoima u državi Bosni i Hercegovini, od većine općinskih načelnika, preko većine kantonalnih premijera, direktora bitnih javnih preduzeća, premijera Federalne vlade, Predsjedavajućeg Vijeća ministara, člana Predsjedništva BiH. Svi radimo u složenim okolnostima, i svi doprinosimo stabilnosti i napretku u segmentu vlastite odgovornosti.

 

Predsjedništvo BiH igra lidersku ulogu u Bosni i Hercegovini, smirujuću u regionu i zapaženu na evropskom i  globalnom planu. Radimo to u složenim okolnostima ratova, izbjegličke krize, jačanja nasilnog ekstremizma, islamofobije, jačanja radikalne desnice, slabljenja euroentuzijazma, pogoršanja odnosa i pojave novih nervoza u regionu. Izjava Predsjedništva BiH o opredijeljenosti BiH za integrisanje u Evropsku uniju označila je kraj zastoja BiH na njenom evropskom putu. 

 

Predsjedništvo održava redovne mjesečne sastanke s predsjednicima koalicionih stranaka i kolegijem Vijeća ministara, na kojima se donose najbitnije odluke za državu. Održavamo intenzivne kontakte s liderima u regionu – tokom vikenda ćemo biti domaćini  samita svih lidera regiona u okviru procesa Brdo–Brijuni. Aktivni smo u radu međunarodnih organizacija: na moj prijedlog je OIC donio odluku o formiranju Kontakt-grupe za Evropu koja će pružiti institucionalnu podršku  muslimanima u Evropi, uključujući i Bošnjake. 

 

Predsjedništvo BiH kolektivni je organ, ali svaki član Predsjedništva može individualno upućivati apelacije Ustavnom sudu BiH. U više navrata sam to, poput svojih prethodnika, Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, uspješno i učinio. Mojom posljednjom apelacijom ukinut je diskriminirajući datum i način proslave Dana Republike srpske. Ova odluka Ustavnog suda izazvala je bučne i nervozne reakcije u RS-u, ali buke i galame su prolazne, a  odluke sudova trajne i obavezujuće.

 

Vijeće ministara predvođeno dr. Zvizdićem je, unatoč otporima i opstrukcijama koje su dolazile iz RS-a, uradilo veoma dobar posao u proteklih 14 mjeseci. Usvojen je niz strateških dokumenata koji se odnose na borbu protiv korupcije, borbu protiv terorizma, reformu sektora pravde, integrisano upravljanje granicom, transportnu politiku, IPA planske dokumente. 

 

Usvojeni su i akcioni dokumenti za sektore javne uprave, unutrašnjih poslova i pravde. Poseban fokus djelovanja VM-a stavljen je na intenziviranje izgradnje infrastrukture – pet prioritetnih projekata iz oblasti transportne infrastrukture u BiH  Evropska komisija uvrstila je u transportnu mrežu Zapadnog Balkana. 

 

Vijeće ministara je pravovremenim donošenjem odluka i zakona preduprijedilo štete koje su mogle nastati za privredu: BiH je skinuta s crne liste Moneyvala, uvrštena je na listu zemalja kvalifikovanih za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu EU-a, sačuvana je visoka kvota za izvoz mesa u Tursku. Održan je i  prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje kojim su u Briselu predsjedavali Mogherini i Hahn, čime je počela konkretna provedba SSP-a. Zahvaljujući predanom radu ovog saziva Vijeća ministara, BiH je dobila do sada najbolji izvještaj o napretku ka članstvu u EU-u. 

 

Budžeti za 2016. godinu na državnom i entitetskim nivoima prvi put su usvojeni u parlamentarnoj proceduri u zakonskom roku.

 

Ministarstvo civilnih poslova uspjelo je u dva zadatka, koja su bila predmetom posebnih opstrukcija – otvoren je Zemaljski muzej u Sarajevu i, nakon skoro tri godine odugovlačenja,  usvojena je metodologija za utvrdjivanje rezultata popisa obavljenog 2013. godine. Prema ovom popisu, Bošnjaci čine gotovo 14 % stanovništva u RS-u i nisu izbrisani s tog dijela Bosne i Hercegovine, na kojem su prije rata činili trećinu populacije. 

 

Posljednji uspjesi Vijeća ministara jesu i povoljan aranžman sa MMF-om na jednu milijardu KM, aktiviranje sredstava IPA-2, od kojih je već povučeno 160 miliona eura, te sporazumi sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za razvoj, čiji ukupni iznos premašuje milijardu eura i namijenjen je za izgradnju autoputa, brzih cesta, razvoj SMP-a, zapošljavanje, reformu zdravstva. 

 

Najteži dio posla u BiH nosi Federalna vlada s Fadilom Novalićem na čelu. U svakom od 260 radnih dana u godini realni sektor mora izdvojiti 10 miliona KM kako bi se osigurala stabilnost penzionog fonda i fondova koji omogućavaju brigu o braniocima Bosne i Hercegovine. Više od dvije milijarde KM godišnje moramo osigurati za one koji su nas hranili, za penzionere, i više od 600 miliona KM za one koji su nas branili, za poginule, ranjene i zaslužne borce. 

 

Ovo je glavni zadatak Federalne vlade – jačanje privrede, reforme koje to jačanje omogućavaju, kako bismo ostvarili stabilnost fondova i socijalni mir u Federaciji. Vlada Federacije BiH realizovala je gotovo trećinu  aktivnosti planiranih Akcionim planom za realizaciju Reformske agende. Realizovani su zahtjevni reformski zakoni iz sektora bitnih za oporavak ekonomije – javnih finansija, oporezivanja, poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada. Krajem jula 2015. u dramatičnim uslovima usvojen je Zakon o radu, vjerovatno najzahtjevniji i najbitniji reformski zakon.

 

Rezultati djelovanja vlada predvođenih Zvizdićem i Novalićem sasvim su vidljivi i mjerljivi – Svjetska banka je u svom izvještaju „Doing Business 2015“ konstatovala napredak BiH po uvjetima poslovanja za 28 mjesta. 

 

Bruto domaći proizvod porastao je 2,8 %, industrijska proizvodnja također 2,8 %, pokrivenost uvoza izvozom je sa 53,6 porasla na 57 %, prihodi od indirektnih poreza porasli su 4,3 % (prikupljeno je više od 200 miliona KM indirektnih poreza više od plana za 2015. godinu), devizne rezerve su povećane za 675 miliona KM i na rekordnom su nivou, na rekordnom nivou su i depoziti koji su povećani za 5 % u odnosu na 2014, građani u bankama drže gotovo 10 milijardi KM, što je također najveći zabilježeni iznos do sada.

 

Porast direktnih poreza u Federaciji iznosi 3,5 %, porast broja turističkih noćenja u ovom entitetu iznosi čak 27 %, a broj zaposlenih u Federaciji rastao je više od 800 novozaposlenih mjesečno.

 

Na ovaj se način moje predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina pokazalo realnim.

 

Stanje na državnom nivou i u Federaciji BiH se popravlja, ali sporo. Uporne, inadžijske opstrukcije koje dolaze iz RS-a glavni su razlog za ovu sporost – nejasno je šta RS dobija kočenjem euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Opstruira se uknjiženje vojne imovine, odbija kvalitetna ponuda EU-a za prilagodbu trgovinskog dijela SSP-a, komplikuje usvajanje koordinacionog mehanizma. Sve na štetu BiH, ali i oba njena entiteta. Svi trpe, ali Republika srpska najviše. 

 

Ovaj entitet postaje simbolom konflikta i kolapsa, autodestruktivne politike koja ga vodi u politički i ekonomski ćorsokak. Opstrukcije napretka BiH na evropskom i NATO putu, rušenje niza pozitivnih zakona koje je Vijeće ministara upućivalo u Parlamentarnu skupštinu BiH, zapaljiva nacionalistička retorika koja je redovito pratila izborni proces u RS-u, uporna diskriminacija i oduzimanje ustavom garantovanih prava Bošnjacima i Hrvatima, napadi na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte, prijetnje referendumima, konflikti s ambasadorima prijateljskih zemalja, vrijeđanje predstavnika OHR-a i međunarodne zajednice – sve to, u negativnoj sinergiji, usporavalo je oporavak ekonomije, odvraćalo ulazak investicija i stranog kapitala u BiH, i najteže pogodilo Republiku srpsku i njene građane! Ovaj entitet je prezadužen, njegov bankarski sistem se urušava, državna preduzeća i fondovi su pred bankrotom.

 

U ovakvim okolnostima, SDA je poseban fokus stavila na odbranu od ugrožavanja sigurnosti i jednakopravnosti povratnika u RS. Nizom reakcija i zaključaka, a zatim i zaključcima Predsjedništva SDA, koje je održalo posebnu sjednicu o ovoj temi u Banjoj Luci 5. septembra, stranka se suprotstavila odnosu vlasti u RS-u koji je proizveo izuzetno loše stanje i položaj povratnika u RS, sve učestalije napade na ljude, imovinu i vjerske objekte, diskriminaciju u obrazovnom sistemu gdje se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, diskriminaciju u zapošljavanju na bazi etničke pripadnosti. 

 

Zatražili smo od vlasti RS-a da izvrše svoje ustavne i zakonske obaveze prema povratnicima, od OHR-a i OSCE-a da konačno energičnije počnu raditi svoj posao i stanu u odbranu ugroženih ljudskih prava, i pokrenuli državne mehanizme na svim nivoima na kojima SDA ima utjecaj. Finansijska podrška održivom povratku, zdravstvenoj zaštiti i alternativnim vidovima školovanja djece na bosanskom jeziku oslonjena je na Federalnu vladu i vlade kantona u kojima SDA ima utjecaj. 

 

SDA je organizovala posebnu akciju političke i pravne podrške povratnicima koji su bili izloženi policijskom progonu i maltretiranju nakon ubistva policajca u Zvorniku. Uspjeli smo u roku od nekoliko dana osloboditi 29 od 31-og uhapšenog povratnika.

 

SDA je također organizovala, i nastavit će organizovati političku i pravnu podršku generalima Armije RBiH i drugim braniocima Bosne i Hercegovine koji su izloženi pritisku i sudskom progonu. Cijenimo da se u većini slučajeva radi o pokušaju izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u izrečenim presudama za ratni zločin. Strana koja je branila Bosnu i Hercegovinu sistematski je sprečavala i sankcionisala ratni zločin; Karadžićeva i Mladićeva strana zločine je inspirisala, planirala i ohrabrivala. To su neporecive historijske činjenice potvrđene tužnim brojkama nevino stradalih civila. 

 

Ekonomski status povratnika dodatno se može popraviti efikasnijim i pravičnijim korištenjem turske kreditne linije od stotinu miliona eura namijenjene povratnicima, i odobrene izvozne kvote mesa od ogromnih 15.000 tona godišnje.  Bojim se da su mnogi imali veću korist od povratnika koristeći ove dvije izvanredne mogućnosti koje nam je omogućila turska vlada. Ali nije kasno da se te anomalije isprave.

 

Dame i gospodo, cijenjeni članovi Glavnog odbora SDA,

 

Kao što rekoh, stanje u zemlji se popravlja, ali odveć sporo. Moramo raditi brže i efikasnije. Zato danas nećemo slaviti, radit ćemo vjerovatno dokasno večeras. Nakon ove svečane i kratke sjednice Glavnog odbora nastavit ćemo sa sjednicom Savjeta stranke. 

 

Prije dvije godine Savjet Stranke demokratske akcije definisao je Program iz kojeg je proizašao gotovo kompletan sadržaj reformi koje čine Reformsku agendu. Savjet je time Bosni i Hercegovini dao potrebno znanje i viziju, ali je dao i kadrove koji danas predvode Vijeće ministara i Federalnu vladu. Dr. Denis Zvizdić u to je vrijeme bio Predsjednik stranačkog Savjeta, a Fadil Novalić Predsjednik Odbora za privredu unutar Savjeta. 

 

Na današnjoj sjednici Savjeta očekujemo isti doprinos – znanje, ekspertizu, viziju, afirmaciju budućih kadrova SDA. Napravit ćemo presjek politika i preporuka koje je Savjet utvrdio prije dvije godine, konstatovat ćemo šta je urađeno, šta još uvijek nije urađeno, dopuniti i ažurirati programe i planove novim idejama. A zatim to pretočiti u programe vlada.

 

Potrebno je analizirati i realizaciju sadržaja rezolucija usvojenih na prošlogodišnjem Kongresu SDA. Naravno, rezolucije se odnose na četverogodišnji period, ali neke bitne stvari moramo uraditi hitno...

 

Drage esdeaovke i esdeaovci,

 

Bliži nam se ramazan, i bliže nam se lokalni izbori. Trebamo što više vremena provesti s našim narodom, na iftarima, na skupovima, u druženjima. Snaga, energija i podrška dolazi od naroda. Uostalom, najjači dio SDA je upravo taj temeljni, općinski, onaj koji je u stalnom dodiru s narodom. 

 

Tri četvrtine bošnjačkih načelnika kandidati su Stranke demokratske akcije. Možemo mi i bolje, samo treba neumorno raditi. U koaliciji sa SBB-om na nivou Federacije, ali i s ostalim patriotskim strankama, kada je riječ o RS-u, možemo dodatno pojačati poziciju i jedinstvo Bošnjaka. 

 

Naljeto ponovo neće biti odmora. Ali kada god nas počne zamarati stalni rad, i stalni otpor onih koji ne vole ovu zemlju, i ne žele zajednički život u njoj, trebamo se sjetiti odgovora Alije Izetbegovića, osnivača SDA, kojeg je neki stranac u vremenu teških, postratnih opstrukcija, upitao kako kani graditi zemlju s onima koji je ne vole? Alija je odgovorio kratko i sadržajno, u svom stilu: „Oni će se umoriti – mi se nećemo umoriti!“

 

Mi se nećemo umoriti. Mi se nemamo pravo umoriti. Ostat ćemo u ovom političkom maratonu do kraja, i s Božijom pomoći, pobijediti! S tim mislima i u to ime želim vam dobro zdravlje i lahak post u nastupajućem ramazanu. A svim našim budućim kandidatima za gradonačelnike, općinske načelnike i vijećnike, želim puni uspjeh na skorim lokalnim izborima!

 

Hvala vam!

 

Prioriteti SDA u narednom periodu:

 

Ubrzati program „20 elektronskih usluga“,

Konkretnije i vidljivije, s jasnijim rezultatima,  suprotstaviti se organizirnom kriminalu i korupciji,

Završiti reformu pravosuđa,

Ubrzati implementaciju Uredbe o poticanju zapošljavanja  kojom se sufinansira zapošljavanje mladih,

Ubrzati  stvaranje uvjeta za bržu i lakšu registraciju firmi,

Usvojiti  Zakon o šumama,

Moraju se intenzivirati aktivnosti na unapređenju poslovne infrastrukture,

Usvojiti funkcionalan zakon o koncesijama,

Boračka populacija i dalje ima problema prilikom ostvarenja prava na liječenje. Na ovom polju moglo se, i mora se više uraditi.