17. Maj. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Pétera Szijjártóa
Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju tradicionalno prijateljske i bliske odnose bez otvorenih pitanja, istakli su sagovornici. Pozdravili su dobre političke odnose i saradnju dviju država, konstatujući da ima prostora za unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u trgovinskoj razmjeni.

Ključno je da usaglasimo mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH, te da se do kraja ispregovara trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) – kazao je predsjedavajući Izetbegović. 

 

Također, smatra da se BiH kreće u zadanoj dinamici i uvjerenja je da će BiH ispuniti sve što je neophodno kako bismo dobili upitnik, a potom i kandidatski status za EU.

 

Ministar Szijjártó je ocijenio pozitivnim urađene korake iz Reformske agende, te podcrtao spremnost Mađarske da pomogne BiH na njenom EU, ali i NATO putu. Smatra da je veća integrisanost BiH u evroatlantskim institucijama i od interesa za Mađarsku, i općenito za regionalnu sigurnost i stabilnost Jugoistočne Evrope. 

 

Informisao je predsjedavajućeg Izetbegovića da mađarska Vlada, u okviru koncesionih javnih nabavki, učestvuje u tenderu za pravo upravljanja nad zračnom linijom Sarajevo-Budimpešta, kao i da su zainteresovani za ponovno uspostavljanje željezničke linije između ova dva glavna grada.

 

Predsjedavajući PBiH Izetbegović se zahvalio za dosadašnju podršku Mađarske našoj zemlјi na evroatlantskom putu, izrazivši očekivanje da će se podrška nastaviti i ubuduće, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo BiH u EU.

 

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Diana Čekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića savjetnik dr. Dejan Vanjek.