10. Maj. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio visoku delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je visoku delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije, predvođenu savjetnikom u kraljevom dvoru Ahmedom Aqilom Al-Khatibom.

Sagovornici su se složili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izuzetno dobri, prijateljski i u uzlaznoj putanji. Dobre odnose prate i posjete na visokom i najvišem nivou, što je potvrđeno i prošlogodišnjom posjetom tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića toj kraljevini, istakao je predsjedavajući PBiH Izetbegović.

Predsjedavajući Izetbegović se zahvalio na podršci koju je Kraljevina Saudijska Arabija dosad pružila Bosni i Hercegovini, istakavši potrebu za unapređenjem i poboljšanjem uslova za ekonomsku saradnju dviju zemalja, posebno kada je u pitanju ulaganje saudijskih investitora u bosanskohercegovačku infrastrukturu i turizam.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović je informisao prisutne goste o donesenoj odluci Predsjedništva BiH o olakšavanju viznog režima za građane Kraljevine Saudijske Arabije, što su sagovornici ocijenili kao dalji doprinos intenzivnoj ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

Savjetnik Al-Khatib je zahvalio na dobrodošlici pohvalivši napore, poput spomenutog olakšavanja viznog režima, te posvećenost bh. dužnosnika ka stvaranju što boljih uslova za strana investiranja u bh. ekonomiju.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, a savjetnik Al-Khatib je istakao kako su od drugog po redu prestolonasljednika Kraljevine Saudijske Arabije i ministra odbrane, princa Mohammada bin Salman Al Sauda, koji rukovodi Fondom, dobili direktne instrukcije da se ova delegacija u Kraljevinu vrati s konkretnim investicionim projektima.

Zamjenik Al-Bassam se nada da će ova posjeta Bosni i Hercegovini biti osnov još bolje ekonomske saradnje dviju zemalja i da će na kraju rezultovati investicionim projektima, posebno u podršci izgradnje infrastrukture čime bi se otvorila mnoga radna mjesta, a Fond tako dao svoj doprinos u smanjenju nezaposlenosti, posebno među mladima.      

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića dr. savjetnica Sanja Bazina.