08. Maj. 2016.
Izetbegović: U mračnom vremenu kada je Ferhadija srušena, malo ko je vjerovao da će ovaj dan doći
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je otvaranje džamije Ferhadije veliki dan za Banju Luku, Bošnjake, te sve ljude u BiH.

U uvodu svog govora Izetbegović je pozdravio sve prisutne i kazao da su rijetki događaji kao otvorenje Ferhadije s obzirom da je malo ko vjerovao da će ovaj dan doći.

 

"Oni koji su vjerovali svojim djelima su ostvarili pobjedu. Ovog dana trebamo se sjećati i Murata iz Cazina koji je svojim životom posvjedoćio vjeru i privrženost ovoj džamiji. Za one koji su Ferhadiju srušili neka ovaj dan bude opomena. Cilj rušenja suživota u BiH nisu i nikada neće ostvariti", izjavio je Izetbegović.

 

On je dodao kako Ferhadija ima posebnu težinu i snagu koju će svjedočiti naredne generacije. 

 

"Želim se zahvaliti svima koji su svoja materijalna dobra uložili u ovu građenu, a posebno vladi Republike Turske koja je uložila preko 4 miliona KM. Među stotinama koje je Turska obnovila proteklih decenija, Ferhadija je složit ćete se najljepša među njima", kazao je Izetbegović te dodao da su građani RS-a dali veliku podršku.

 

Ferhadija je prema njegovim riječima potvrda suživota i nade da će na ovim prostorima još dugo godina se živjeti zajedno.

 

"Božije kuće nisu samo mjesto za obavljanje molitve nego i potvrda za opstojnost naroda. Učinimo sve da se međusobno bolje razumijemo, ne ugorožavamo i cijenimo. U zadnjem ratu mnogi naši spomenici su izbrisani sa lica zemlje i vakufi koji su bili potvrda bošnjačkog identiteta. Dešavalo se i prije rata, ali nikada sa ovakvom namjerom i upornošću sa ovakvim ciljom. Skladni odnosi sa narodima u BiH daleko sežu prošlost, a zvono i ezani nikada nisu nikome smetali i jedno su drugo upotpunjavali", dodao je Izetbegović.

 

Na kraju govora on je kazao da smatra da prihvatajući Ferhadiju Banjalučani šalju poruku da žele povratak Bošnjaka u ovom gradu koji ima prosperitetniju budućnost.

 

"Neka otvorenje Ferhadije bude dobrobit i poticaj za sve građane BiH. Nastojmo otvarati vrata jedni drugima i neka ovo bude ključna poruka današnjeg dana i naše budućnosti."

 

(Klix.ba)