04. Maj. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u odvojenim posjetama primio ministra ekonomije i trgovine Države Katar šeika Ahmada bin Jassim Al-Thanija, zamjenika premijera Republike Turske Mehmeta Şimşeka, predsjednika Islamske razvojne banke dr.
U srdačnom i otvorenom razgovoru s ministrom Al-Thanijem, predsjedavajući je istakao odlične odnose dviju zemalja, pozdravivši rekordan priliv posjetilaca iz Katara u BiH.
 
Najavljeno je i finalizovanje dogovora o uspostavi direktnog avio-saobraćaja. Razgovarano je i o mogućnosti daljeg olakšanja priliva ulaganja u BiH otklanjanjem birokratskih prepreka.
 
Na sastanku s gospodinom Şimşekom predsjedavajući Izetbegović informisao je visokog gosta o ideji predstojećeg trilateralnog susreta BiH – Turska – Hrvatska, te idejama o razvojnim projektima u Hercegovini. Şimşek je istakao pozitivan dojam koji je stekao tokom prvog boravka u BiH, te najavio dalji angažman Vlade Republike Turske na razvoju bilateralnih odnosa s BiH i projekata javno-privatnog partnerstva između dviju zemalja u budućnosti.
 
Dr. Ali je istakao rastući značaj islamskog bankarstva u globalnoj ekonomiji, te u srdačnom razgovoru najavio dalju podršku projektima u BiH i nove investicije Islamske razvojne banke u našoj zemlji. Predsjedavajući Izetbegović je iskoristio priliku da se gospodinu Aliju zahvali za širokogrudu pomoć i snažan angažman Islamske razvojne banke u BiH, u dosadašnjem periodu.
 
Gospodin Yassin je istakao veliki interes Malezije za daljim širenjem saradnje s BiH, istakavši posebno projekte u oblasti obrazovanja i razvijanja ljudskih resursa, ali i brojne mogućnosti u domenu trgovine i turizma. Sagovornici su se složili da dobre odnose BiH i Malezije treba kontinuirano nadograđivati na ekonomskom planu.
 
Dr. Shihab je istakao da “Sarajevo Business Forum” „predstavlja Bosnu i Hercegovinu svijetu“, te prenio predsjedavajućem poziv predsjednika Joka Widodoa za zvaničnu posjetu Indoneziji. Predsjedavajući Izetbegović je prihvatio poziv. Razgovarano je i o značajnim projektima u oblasti razvoja energetskih potencijala i elektroprenosne mreže u Indoneziji, te mogućnostima za učešće bosanskohercegovačkih kompanija u njima.