04. Maj. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio poslovnu delegaciju Narodne Republike Kine
Poslovnu delegaciju je predvodio predstavnik kineske Vlade i potpredsjednik Državnog komiteta za razvoj i reformu Ning Jizhe, koji je informisao predsjedavajućeg Izetbegovića o koracima koje kineska strana čini na uspostavi dobrih ekonomskih odnosa s BiH.

Brojna poslovna delegacija iz Kine, od preko 130 privrednika, koja učestvuje na ovogodišnjem 7. “Sarajevo Business Forumu” pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je spojen s Forumom 16+1, odnosno Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, čiji je član i BiH, je po riječima gospodina Jizhea dokaz kako Kina pridaje veliki značaj kada je ekonomska, ali i svaki drugi vid saradnje s našom državom u pitanju. 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je zahvalio na dolasku brojne poslovne delegacije Narodne Republike Kine, te je istakao kako će upravo ovaj forum biti  najznačajniji biznis forum ove godine, ne samo u BiH, nego u mnogo široj regiji Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

 

Predsjedavajući PBiH Izetbegović informisao je predstavnike kineske Vlade o koracima koji se trenutno sprovode na svim nivoima vlasti u BiH, s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih ulaganja u BiH, te je istakao da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u području poljoprivrede, saobraćajne infrastrukutre, energetike i turizma.

 

Sagovornici su se na kraju složili da između BiH i Kine postoji obostrana spremnost za produbljivanje saradnje na svim poljima.  

 

Sastanku su, u ime člana Predsjedništva BiH iz RS-a dr. Mladena Ivanića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, prisustvovale savjetnice iz kabineta – Mira Pekić i Sanja Bazina.