04. Maj. 2016.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na 7. „Sarajevo Business Forumu“
Ove godine je posebno značajno što „Sarajevo Business Forum“ ide korak dalje: kao domaćin Foruma „16+1“ za saradnju Narodne Republike Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Evrope, nadrastao je regionalni značaj. Strategija saradnje Kine, kao ekonomskog generatora od globalnog značaja, s privredama srednje i istočne Evrope koje su u snažnom razvojnom zamahu, velika je šansa za saradnju od koje će koristi imati svi koji se u nju uključe.

Cijenjene ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji!

 

Zadovoljstvo mi je poželjeti vam dobrodošlicu na sedmi „Sarajevo Business Forum“.  Veoma me raduje što ste danas u Sarajevu prisutni u ovako velikom broju. Zahvalni smo što podržavate ovaj forum, čiji značaj raste iz godine u godinu i potvrđuje značaj Sarajeva kao polazne tačke za velike poslovne vizije, koje zajedničkim nastojanjima pretačemo u stvarnost,   u razvoj i napredak.

 

Zaslužni su za to i organizatori „Sarajevo Business Foruma“ iz BBI banke. Angažman ovog vrijednog tima, na čelu s gospodinom Amerom Bukvićem, bio je presudan u kreiranju i stalnom unapređivanju ovog događaja, koji sve više privlači investitore iz cijelog svijeta u Bosnu i Hercegovinu, ali i u regiju.

 

Od svog osnivanja, „Sarajevo Business Forum“ imao je ambiciju da okuplja i povezuje poslovne ljude i investitore iz cijelog svijeta s poslovnim ljudima, poduzetnicima i političarima iz regije, koristeći naš specifični položaj u srcu Jugoistočne Evrope, na razmeđu puteva koji povezuju Istok i Zapad, kako u geografskom, tako i u civilizacijskom smislu.

 

Ove godine je posebno značajno što „Sarajevo Business Forum“ ide korak dalje: kao domaćin Foruma „16+1“ za saradnju Narodne Republike Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Evrope, nadrastao je regionalni značaj. Strategija saradnje Kine, kao ekonomskog generatora od globalnog značaja, s privredama srednje i istočne Evrope koje su u snažnom razvojnom zamahu, velika je šansa za saradnju od koje će koristi imati svi koji se u nju uključe.

 

Kineska vizija masovnih ulaganja u infrastrukturu i energetske projekte duž krakova nekadašnjeg Puta svile pokrenuta 2011. godine, koja se zalaže za povezivanje Azije i Evrope kvalitetnim saobraćajnim koridorima, uz razvoj poslovnih i trgovinskih veza kroz zajednička ulaganja, nudi ogroman potencijal. Ta vizija utemeljena je u historiji, a potpuno okrenuta budućnosti.

 

Možemo biti ponosni što je i Bosna i Hercegovina prepoznata kao moguća uporišna tačka te vizije. Prirodom svog položaja na raskršću Istoka i Zapada, Bosna i Hercegovina može igrati važnu i aktivnu ulogu u kreiranju ekonomskog potencijala i dinamizma na novom Putu svile, kao poveznica kineske i evropske ekonomije, preko Srednje Azije, Turske i zemalja Zaliva.

 

Cijenjeni prijatelji, dragi gosti!

 

Ovo je godina koju svim svojim snagama želimo učiniti godinom uspjeha. Bosna i Hercegovina predala je u februaru zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Puna integracija u Evropsku uniju i NATO je najbolji način za očuvanje stabilnosti, sigurnosti i napretka Bosne i Hercegovine. Ti integracioni procesi su najdjelotvornije sredstvo za transformaciju naše zemlje, za postizanje savremenih demokratskih standarda, jačanje pravne države, jačanje naših institucija, izgradnju konkurentne tržišne ekonomije, stvaranje snažnog zamaha ekonomskog razvoja, poboljšanje klime za poslovanje i ulaganje.

 

Jasno je da kapital traži zemlje i regije s perspektivom. Perspektiva naše zemlje i naše regije je ubrzana integracija u Evropsku uniju, praćena konstantnim jačanjem ekonomskog razvoja i rasta. To je vizija koju korak po korak, iz godine u godinu, sprovodimo u djelo.

 

Osvjedočili smo se da koordinisani nastup omogućava značajan priliv stranih investicija u cijelu regiju – naročito u oblastima energetike, infrastrukture, poljoprivrede i turizma – gdje obim projekata diktira obim saradnje. Nadam se da će u skorijoj budućnosti takvih projekata biti više.

 

Bosna i Hercegovina tri četvrtine svoje granice dijeli s Evropskom unijom, i odlučno sprovodi nužne reforme na svim nivoima da joj se što prije pridruži.

 

Ulagači koji na vrijeme prepoznaju potencijal koji imamo, bit će korak ispred onih koji oklijevaju zarobljeni u stereotipe burne prošlosti Balkana. Vrijeme sukoba je prošlo. Vrijeme saradnje je pred nama.

 

Ono što BiH već danas može ponuditi ulagačima na raznim poljima, jeste dinamičan razvoj saobraćajne infrastrukture, u kojoj je urađeno mnogo, a predstoji još više posla.

 

Mogućnosti ima i u energetskom sektoru, koji je kičma naše ekonomije. U tom domenu naši potencijali su među najznačajnijim u regiji. Naš hidroenergetski potencijal rangiran je kao osmi po veličini u Evropi, a koristimo tek 36 procenata. Zemlja smo članica Evropske energetske zajednice. Imamo i rezerve uglja od 6 milijardi tona.

 

Uz dva i pol miliona hektara obradive zemlje, u zonama kontinentalnog, ali i mediteranskog klimatskog pojasa, naša poljoprivreda je u mogućnosti da proizvede brojne vrste voća i povrća, pa i onog najkvalitetnijeg – organskog, za kojima se razvijena tržišta otimaju.

 

Sektor turizma u našoj zemlji je već godinama u stalnom porastu, a puni procvat mu tek predstoji: procjenjuje se da smo šesta destinacija po rangu brzine porasta turističkih posjeta.  Predviđa se da će taj sektor tržišta rasti ritmom od 10 % godišnje do 2020. godine.

 

Bosna i Hercegovina je potpisnica Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji proizvodima iz naše zemlje omogućava pristup tržištu od skoro 27 miliona potrošača u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Moldaviji. S Turskom imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, a preferencijalni režim izvoza s Evropskom unijom, Kanadom, Japanom, Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Naša valuta je stabilna, jer je vezana uz evro, zbog čega nemamo fluktuacije kursa devizne razmjene, a stopa inflacije je izuzetno niska.

 

Naši su radnici vješti, sposobni, obrazovani, i rade po konkurentnim cijenama. Naše strukture vlasti kroz ubrzane reforme predano rade na formiranju povoljnijih uslova za strane investicije, kroz ubrzane reforme. Danas strani ulagači u Bosni i Hercegovini imaju ista prava kao domaći. Poreska stopa za korporacije je fiksnih 10%, nema poreza na kapitalne dobitke, a uvoz opreme u svrhu ulaganja ne podliježe carinjenju.

 

Odlučni smo i otvoriti prostor za razvoj domaćih ulaganja u realnom sektoru i jačanje privatnog sektora. Težište razvoja je strateški usmjereno na mala i srednja preduzeća, kao provjereno najbolji generator ekonomskog rasta. Radimo na reformama koje će u konačnici poboljšati poslovni ambijent, ukloniti administrativne barijere, a javnu administraciju staviti na uslugu ulagačima i preduzetnicima.

 

Dragi prijatelji!

 

Bosna i Hercegovina je zemlja srdačnih i gostoprimljivih ljudi, zemlja bogate historije. Sarajevo je otvoren i kosmopolitski centar, u kojem prijatelji iz svih krajeva svijeta nailaze na toplu i srdačnu dobrodošlicu.

 

Želim vam da se kao naši gosti ovdje osjećate ugodno, razmjenjujući iskustva i ideje, stvarajući nova partnerstva i gradeći nove vizije.

 

Želim vam uspješan i plodotvoran rad sedmog „Sarajevo Business Foruma“.

 

Hvala!