29. Apr. 2016.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Seyeda Hosseina Rajabija
Ambasador Rajabi je predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio poziv da obavi zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran. Predsjedavajući Izetbegović prihvatio je poziv, ističući da postoji veliki potencijal za unaprjeđenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Irana na svim poljima za čiju realizaciju je potrebno intenzivirati bilateralne kontakte na najvišem nivou.

Zajednički je ocijenjeno da je, u kontekstu normalizacije odnosa između Irana i međunarodne zajednice, za nesmetani razvoj ekonomske saradnje neophodno da Bosna i Hercegovina uskladi svoje ranije donešene odluke o implementaciji međunarodnih sankcija prema Iranu sa najnovijim odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije o ukidanju tih sankcija.  

 

Ambasador Rajabi informisao je predsjedavajućeg Izetbegovića o aktivnostima na što skorijem uspostavljanju čarter-linije Teheran – Sarajevo, što bi po zajedničkoj ocjeni trebalo da doprinese razvoju turizma.

 

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma, te je konstatovano da rastući problem terorizma i nasilnog ekstremizma predstavlja globalnu prijetnju kojoj se sve države svijeta moraju zajedničkim naporima odlučno i beskompromisno suprotstaviti.

 

Sugovornici su se složili da je za preovladavanje izazova sa kojima se suočava muslimanski svijet neophodno jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama. 

 

Ističući pozitivne odjeke nastupa predsjedavajućeg Izetbegovića na samitu Organizacije islamske saradnje u Istanbulu, ambasador Rajabi je pozdravio inicijativu predsjedavajućeg Izetbegovića za uspostavljanje Kontakt grupe za muslimane u Evropi pri Organizaciji islamske saradnje koja bi vodila računa o položaju muslimanskih zajednica u Evropi i usmjerila institucionalnu pažnju i podršku Organizacije i njenih država članica rješavanju rastućih izazova sa kojima se evropski muslimani suočavaju.