25. Apr. 2016.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na svečanom otvaranju godišnjeg sastanka Evropske federacije novinara (EFJ)
Dame i gospodo, uvažene ekselencije, dragi gosti! Čast mi je i zadovoljstvo obratiti se ovako velikom i važnom skupu profesionalaca iz svih krajeva Evrope i svijeta, posvećenom temi koju smatram izuzetno značajnom – slobodi izražavanja i pravima novinara.

Želio bih, prije svega, izraziti iskreno žaljenje što s nama nije član delegacije Sindikata novinara Palestine, gospodin Omar Nazzal. Postupak izraelskih okupacionih snaga, koje su ga u subotu privele na graničnom prijelazu Al Karameh, najoštrije osuđujem. Nadam se da će vaš kolega u što skorije vrijeme biti na slobodi.

 

Novi vijek mijenja pravila novinarstva, donoseći sve veće izazove. Razvoj i napredak na polju tehnologije brži su nego ikad – novinari u svom svakodnevnom radu moraju da ih prate u stopu, a vlast mora formirati zakonodavne okvire brže i fleksibilnije nego u prošlosti, da bi i jedni i drugi održali korak s vremenom. 

 

Javnost, prostor u kojem se mediji i politika prepliću, često nema ni razumijevanja ni strpljenja za to. Tradicionalni mediji pod pritiskom tržišta posustaju, novi mediji uspostavljaju nova pravila igre. Ono što je svakako dobro u tome, jeste širenje prostora za međusobnu interakciju građana, medija i vlasti.

 

Tehnologija donosi novu dinamiku, ali suština demokratskog formiranja javnog mnjenja i odnosi unutar njega ostaju isti: političari, kako na vlasti tako i u opoziciji, žele uticaj, pa i kontrolu nad medijima. Mediji pak žele što više slobode, ali i što više uticaja. Mnogi bi političari da upravljaju novinarima, neki novinari bi da upravljaju političarima.

 

Vjerujem da je sloboda izražavanja od presudne važnosti za razvoj demokratskog društva, i garancija razvoja i očuvanja demokratske svijesti u javnosti. No, često se zaboravlja da sloboda podrazumijeva i odgovornost. Ne govorim ovdje o odgovornosti prema vlasti, opoziciji, političarima – već o odgovornosti za izgovorenu javnu riječ i odgovornosti prema građanima.

 

Povjerenje se teško stiče, lako se gubi, a za uspjeh društva ono je neophodno. To znači da je u radu medija, i u odnosu medija i vlasti, od presudnog značaja uspostaviti kvalitetne standarde na najvišem nivou. Od zakonskog okvira, koji će novinare zaštiti od progona, javne ličnosti od klevete, a građane od manipulacija – do profesionalnih i etičkih normi i kodeksa, te regulatornih i samoregulatornih mehanizama koji će omogućiti da javnost može vjerovati medijima, jer od njih s pravom traži i očekuje pravovremenu, istinitu i potpunu informaciju.

 

U četvrtoj deceniji demokratske tranzicije, na pragu treće decenije mira, Bosna i Hercegovina je napredovala na polju uspostave demokratskih institucija i formiranja demokratske javnosti. Svjesni smo da je pred nama još mnogo truda, ali cilj je jasan i dostižan: demokratski politički okvir dostojan države koja želi postati članica EU u što skorijoj budućnosti, slobodni i raznoliki mediji, informisano građanstvo.

 

Želim vam mnogo uspjeha u radu i ugodan boravak u Sarajevu.