14. Apr. 2016.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Summitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC), u Istanbulu
Predsjedniče Erdoğan, generalni sekretaru Madani, vaša veličanstva, vaše visosti, ekselencije – esselamu alejkum!

Čast mi je obratiti se na trinaestom Summitu Organizacije islamske konferencije. Želim da izrazim zahvalnost mom dragom bratu, predsjedniku Erdoğanu, i Vladi Republike Turske na gostoprimstvu. 

 

Čestitam im na preuzimanju predsjedavanja, kao i zato što su domaćin ovog summita. Dozvolite mi da najiskrenije čestitam generalnom sekretaru, njegovoj ekselenciji Iyadu Madaniju, na umješnom vođenju Organizacije, i da mu zahvalim za promovisanje učešća moje zemlje u Organizaciji i na ovom summitu. 

 

Iznimno cijenimo podršku ove organizacije i njenih članica u razvoju Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke i multikulturne države. U ime Vlade Bosne i Hercegovine i njenog naroda zahvaljujem vam na trudu koji ulažete da biste unaprijedili prilike u Bosni i Hercegovini.  

 

Vjerujemo da je potpuna integracija u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni. Proces evropskih i evroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja. 

 

Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutrašnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj organizaciji u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unapređenju odnosa i saradnje s ovom organizacijom i njenim državama članicama.

 

Muslimanski svijet se suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi. Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama su neophodni za rješavanje ovih izazova. Moramo udružiti naše snage da bismo pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordinisanim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta.

 

Mi dijelimo vašu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom Istoku. Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio je glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku. Zastoj u rješavanju sukoba je zabrinjavajući i hitno je potreban novi podsticaj pregovorima. Mi snažno podržavamo trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije, koja će donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne i suverene države. 

 

To je jedini realan način za rješavanje sukoba. Mir u svijetu također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom. Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne – i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele da pronađu mirno rješenje krize u Siriji.

 

Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod. Mirna budućnost Sirije počiva na poštovanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima. Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, ovog rata ne bi ni bilo. Nadam se da će ovaj summit doprinijeti uspostavljanju mira i demokratije u bratskoj Siriji.

 

Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Bruxellesu, Istanbulu i Lahoreu. Želimo izraziti naše najdublje saučešće i izražavamo našu solidarnost s porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana.

 

Bosna, također, je pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultovalo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina. Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama. 

 

Za pola milenija, bosanski muslimani su praktikovali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu. Isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam su apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni potkopavaju njegov sistem vrijednosti i u suprotnosti su sa univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota – što smo mi u Bosni njegovali vijekovima i na šta smo s pravom ponosni.

 

Islam je svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje. Naša dužnost je da branimo islam od tame, zla, nasilja i mržnje. Moramo braniti svijetlo i lijepo lice islama. Ali isto tako treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminisati nepravdu, nejednakosti, smanjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, i dati im nadu i priliku.

 

Politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma. Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkom nivou.

 

Ključ za rješenje leži u autentičnom tumačenju naše islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama. Združeni u našem jedinstvu i solidarnosti, moramo tražiti globalna rješenja da bismo iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma. Bosna je posvećena širenju i produbljivanju naše međunarodne saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma.

 

Organizacija islamske saradnje okuplja muslimanski svijet i predstavlja njegov kolektivni glas. Važan dio islamskog ummeta – muslimanske zajednice Evrope – ipak nisu adekvatno zastupljene u Organizaciji. Evropa je dom za više od 20 miliona muslimana. Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni evropski narodi koji naseljavaju evropski kontinent vijekovima. Pored njih, milioni muslimana su došli u Evropu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovini prošlog vijeka ili u aktuelnom dramatičnom talasu migracija. Njihova integracija u evropska društva ostaje izazov, na koji bi ova organizacija trebala obratiti posebnu pažnju.

 

Islam nije stranac u Evropi, niti je stran duhu Evrope. Naprotiv, vjerovatno ne bi bilo onoga što danas poznajemo kao duh Evrope bez doprinosa islama u formiranju evropskog identiteta i kulture. Evropski muslimani su dio evropske kulture. 

 

Oni nastoje da sačuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava, dok su u stalnoj potrazi za formulom za integraciju i inkluziju, za funkcionalnu kombinaciju islamskih i evropskih vrijednosti. Evropski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijeli islamski ummet. Oni su najbolji most za dijalog, razumijevanje i saradnju između muslimanskog svijeta i Evrope, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama.

 

Stoga mislim da je od najveće važnosti i hitnosti da se pronađe mehanizam kojim bi evropski muslimani dobili veću pažnju i značajniju zastupljenost u ovoj organizaciji. Pozivam cijenjeni Summit da snažno razmotri osnivanje evropske grupe u okviru ove organizacije, po uzoru na postojeće afričke, azijske i arapske grupe. Nadam se da ćete podržati ovaj prijedlog, jer evropski muslimani trebaju i zaslužuju pažnju i pomoć ove organizacije i njenih država članica u rješavanju sve brojnijih izazova koji se gomilaju.

 

Hvala vam.

 

Esselamu alejkum!