12. Apr. 2016.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na ceremoniji otvaranja "19. međunarodnog sajma privrede u Mostaru"
Poštovani organizatori, uvaženi privrednici, cijenjeni predsjedniče Vujanoviću, predsjednice Grabar-Kitarović, premijeru Vučiću, zamjeniče premijera Kurtulmuş, dame i gospodo, dragi prijatelji! Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ponovo s vama na otvaranju „Međunarodnog sajma privrede Mostar”, manifestacije koja je izrasla u jedan od najznačajnijih sajmova u zemlji, i čitavoj regiji.

Od svog osnivanja, Mostar je bio grad koji je povezivao ljude, grad privrednika, grad trgovaca, čvorište puteva i mjesto susreta. Drago mi je da ta tradicija živi i danas, i da Mostar okuplja poslovne ljude, velike i male privrednike, ulagače, domaće i inozemne, kao živo i djelatno središte čiji značaj raste iz godine u godinu, polako, ali sigurno. 

 

Ovakve manifestacije su dragocjene, jer šalju u svijet pozitivnu poruku o Mostaru i Bosni i Hercegovini. Ove godine se očekuje 50.000 posjetilaca na Sajmu. Uvjeren sam da će u narednim godinama taj broj nastaviti da raste.

 

Posebno mi je drago što je ove godine zemlja partner sajma Republika Turska. U posljednjim godinama saradnja Bosne i Hercegovine s Turskom je u usponu na svim poljima. Izvoz iz BiH u Tursku se od 2013. do 2015. udvostručio, dostižući obim od preko tristo pedeset miliona maraka, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je za oko 20 posto. 

 

A to je, uvjeren sam, tek početak – jer prostora za razvoj saradnje je mnogo, a tu su i obostrana volja i želja za produbljivanjem odnosa. Vjerujem da će se u budućnosti uspon turske privrede nastaviti, a interes za ulaganja u BiH rasti.

 

Mnoga su područja u kojim se ta saradnja baš ovdje, u Hercegovini, može razvijati u budućnosti. Prije svega bih istakao turizam i poljoprivredu, koji su i dosad činili okosnicu te saradnje. Zato je jako dobro što u okviru Sajma imamo i podsajamske manifestacije, od kojih je jedna upravo Sajam turizma. 

 

Hercegovina u ovoj grani privrede uz malo truda može prednjačiti, ne samo u okvirima BiH, nego i regionalno. Turistička ponuda u Mostaru će početkom naredne godine biti obogaćena otvaranjem obnovljenog hotela „Ruže“, što je finansirala turska Ziraat banka. Gostima narednog sajma ovaj objekat bit će na raspolaganju.

 

Prije nepuna dva mjeseca BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU. Uprkos svim našim razlikama, mimoilaženjima i sukobima iz prošlosti, imali smo snage prepoznati put u budućnost. To je put napretka i integracije, put koji će našim građanima omogućiti da u punoj mjeri iskoriste sve prednosti koje imamo. 

 

Podsjećam, naša valuta je stabilna, zakonska regulativa pogoduje investicijama i obezbjeđuje sigurnost stranih ulaganja, naši energetski potencijali su značajni, imamo izvanredne prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a prije svega, imamo dovoljno sposobnih i obrazovanih ljudi koji su spremni da vrijedno rade.

 

Kada sam 2014. govorio na otvaranju 17. mostarskog sajma, atmosfera u zemlji bila je drukčija. Iza nas su tad bili masovni neredi i paljevine, pred nama katastrofalne poplave čiji razmjer u tom trenutku nismo mogli ni naslutiti. Međutim, sve te teškoće smo prebrodili, sačuvali stabilnost, i ponovo imamo razloga za optimizam. Osnov za taj optimizam je naša težnja ka zajedničkom cilju – napretku Bosne i Hercegovine, i napretku za sve koji u njoj žive.

 

Boljitak i napredak želimo i svojim susjedima. Bosna i Hercegovina je usmjerena na najtješnju privrednu saradnju sa susjednim zemljama – Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. Dobro je da smo u ovom periodu zajedno opredijeljeni da ostvarimo ono što je Hrvatska već postigla – članstvo u EU. I dobro je da smo spremni da jedni drugima na tom putu pomognemo.

 

Bosna i Hercegovina može bolje, to nam pokazuju promjene koje smo pokrenuli u proteklih godinu dana, promjene u sklopu kojih smo se obavezali na dijalog, kompromis i reforme koje će donijeti napredak. Događaji poput ovog sajma su konkretni koraci u tom smjeru.

 

Čestitam organizatoru na uloženom trudu, i želim svima uspješan i plodotvoran rad Sajma.

 

Hvala!