29. Feb. 2016.
OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA BAKIRA IZETBEGOVIĆA NA DODJELI PRIZNANJA – POČASNI GRAĐANIN BIHAĆA
Cijenjeni Gradonačelniče, cijenjeni članovi Gradskog vijeća grada Bihaća, uvaženi dobitnici priznanja, vaše ekselencije, dame i gospodo, sve vas najtoplije selamim i pozdravljam u ovom posebnom danu i prilici u kojoj Grad Bihać obilježava sedam stotina i pedeset šestu godišnjicu svojega postojanja.

Bogata historija Bihaća, obilježena je ekonomskom, političkom i administrativnom razvijenošću u gotovo svim periodima postojanja. Pregršt je dokumenata koji ukazuju na značaj grada u okvirima cjelokupne državnosti Bosne i Hercegovine, od najranijih tragova, pa do srednjovjekovnih i osmanskih hronika koje dodatno svjedoče o posebnosti ovoga mjesta.

 

Bihać je u proteklom stoljeću u dva navrata bivao središtem patriotske i antifašističke borbe naroda u Bosni i Hercegovini:

 

Prvo zasjedanje AVNOJ-a, održano je u Bihaću 1942. godine, kada su rješavani najkrupniji problemi i donesene najznačajnije vojne i političke odluke koje će dalje trasirati budućnost naroda Jugoslavije.

 

Pola stoljeća kasnije, u vrijeme agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, Bihać je ponovo bio jedno od glavnih uporišta naše borbe za slobodu.

 

U najtežim trenutcima borbe za opstanak države Bosne i Hercegovine, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u vrijeme posljednje agresije na našu zemlju, Krajina je dala svoje najbolje sinove; 

 

Nurija Pozderac, potpredsjednik Izvršnog odbora AVNOJ-a, na Prvom zasjedanju toga vijeća, 26. novembra 1942. u Bihaću, jedan je od najzaslužnijih za poratnu obnovu cjelovitosti Bosne i Hercegovine kao posebne republike u sastavu (tadašnje) Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

 

Muzej holokausta „Yad Vashem“, postuhmno ga je odlikovao priznanjem „Pravednik među narodima“, jer je pružio utočište svojim komšijama, jevrejima, koji su bili progonjeni. 

 

Dr. Irfan Ljubijankić, u vrijeme najtežih trenutaka za Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu, vjerovao je u njen opstanak i pobjedu zajedništva svih naroda koji ovu zemlju imaju na srcu. Za to uvjerenje je dao i svoj život. Njegov prerani odlazak gubitak je za cijelu našu zajednicu ali i putokaz kako se voli i brani svoja domovina.

 

Cijenjene dame i gospodo,

 

U nekoj sažetoj historiji i opisu ovoga kraja i grada Bihaća može se kazati da je ovo sredina hrabrih i prkosnih ljudi, marljivih i plemenitih Krajišnika u čiju vjernost i predanost ova zemlja nikada ne može biti sumnje. Posljednja agresija na državnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine je najsvežije svjedočanstvo o žrtvi koju su građani Bihaća i cijele Krajine bili spremni podnijeti.

 

U potpunoj političkoj, ekonomskoj, informativnoj blokadi, u izuzetno teškoj i složenoj vojno-političkoj situaciji, zahvaljujući građanima Bihaća, pripadnicma 5. korpusa Armije BiH, odbranjena je država Bosna i Hercegovina na prostorima Bihaća i Bihaćkog okruga.

 

Zauvijek ćemo pamtiti naše očeve, braću i sinove koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za domovinu koju unaprijeđujemo, za budućnost koja mora i treba biti bolja. Dubinom tragedije koja nam se dogodila, možemo izmjeriti našu obavezu prema budućim naraštajima, sa ciljem da se mir sačuva i zlo više nikada ne ponovi.

 

Borbe koje su pred nama više nisu oružane, ali su jednako sudbonosne kao i one koje su iza nas. Izazovi evro-atlantskih integracija su veliki, ali je to budućnost koja će nam donijeti trajni mir i bolji život za našu djecu. Naša je obaveza da dovršimo izgradnju države za koju su najbolji među nama dali svoje živote.

 

Cijenjene dame i gospodo,

 

U obrazloženju odluke Gradskog vijeća sažeta je suština mojih napora, ali i napora svih istinskih patriota u čijim srcima država Bosna i Hercegovina zauzima glavno mjesto. 

 

Očuvanje njene cjelovitosti, nezavisnosti i samostalnosti, očuvanje naših vjekovnih ognjišta, bili su ciljevima naše borbe i mi smo te ciljeve i ostvarili. 

 

Jačanje međunacionalnih odnosa te podsticanje na toleranciju je nešto što čovjek u Bosni ima priliku da nauči još u djetinjstvu. 

 

Ove funadamentalne vrijednosti svjedoče o našim stoljetnim kulturološkim i civilizacijskim dometima, te o opravdanosti evropske perspektive Bosne i Hercegovine, za koju se zalažemo i na kojoj ćemo istrajati.

 

Za svoje napore i postignuća nisam očekivao priznanje. Sve što sam do sada činio bila je moja obaveza. Čovjek je dužan svojoj zemlji i svome narodu dok je živ. Ali ova čast koju mi danas ukazuju građani Bihaća, sada i moji sugrađani, jedan je od onih trenutaka u životu kada zastanemo i osjetimo toplinu i bliskost svoje zemlje i svoga naroda i satisfakciju za sav napor i emocije koje smo uložili. Ja se danas tako osjećam.

 

Hvala vam na tome.