11. Nov. 2015.
Govor člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Investiciono-razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015 - perspektive i mogućnosti razvoja оpćine Srebrenica
Cijenjeni kolega Ivaniću, ekscelencije, dame i gospodo, dragi prijatelji! Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas na početku izuzetno važne Investiciono-razvojne konferencije „Srebrenica 2015“.

Posebno želim pozdraviti predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

 

S velikim zadovoljstvom pozdravljam i Rafeta Husovića, zamjenika premijera Republike Crne Gore, dr. Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dužnosnike entiteta Republika Srpska, predsjednika Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović, kao i ovdje prisutne entitetske ministre i druge dužnosnike.

 

Posebno poštovanje i zahvalnost za sve što čine za našu zemlju izražavam ambasadorima prijateljskih zemalja i međunarodnih organizacija koji su danas također ovdje, kao i brojnim  investitorima i poslovnim ljudima. Vaše prisustvo, kao i podrška koju pružate Srebrenici, mnogo nam znače. 

 

Zahvaljujem vrijednom timu organizatora ove investiciono-razvojne konferencije, predvođenom načelnikom Ćamilom Durakovićem. Njihovim proaktivnim angažmanom u Srebrenici su se danas sastali investitori, privrednici i političari, u namjeri da od ove sredine naprave atraktivno mjesto za ulaganje i bolji život. 

 

Srebrenica i regija srednjeg Podrinja su prije par decenija bile poprište žestokih sukoba, koji su rezultirali velikim brojem zločina, a u konačnici i genocidom nad Bošnjacima, u kojem je ubijeno preko osam hiljada muškaraca. 

 

Prve asocijacije na Srebrenicu su rat, dženaze, komemoracije, mezari. Zbog toga je interes investitora za Srebrenicu nedovoljan, a život stanovnika težak.

 

Naša obaveza je da tu sliku mijenjamo i zato smo se danas ovdje okupili. Vrijeme u kojem živimo je turbulentno, puno kriza i izazova, ali sastav današnjeg skupa svjedoči našu spremnost da zajedničkim radom i dobrosusjedskim odnosima, u najboljoj namjeri rješavamo sve poteškoće i stvaramo kvalitetne uslove za investiranje u ovaj grad.

 

Ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u životu Srebrenice i Srebreničana, ali i poduprijeti pozitivne trendove u odnosima sa Srbijom i drugim zemljama regije. Na zadovoljstvo i dobrobit svih.

 

Mi želimo da se u Srebrenicu vrati život, da u njoj srećemo mlade bračne parove koji sa svojom djecom nasmijani šetaju gradom, želimo zadovoljne ljude koji su u ovom gradu ostvarili svoj san i postali uspješni poslovni i porodični ljudi. Onako kako su to generacije ljudi prije njih bile. 

 

Siguran sam da to možemo ostvariti ako iskoristimo prednosti koje imamo i prilike koje nam se pružaju. Najznačajnija, a nedovoljno iskorištena prednost su prirodni resursi kojima ova općina raspolaže. Među njima se posebno ističu rudna bogatstva (olovo, cink, srebro, boksit, zlato, ukrasni kamen), šumsko bogatstvo, mineralne i ljekovite vode (veliki guber, sinusna voda, očna voda, ljepotica, kožna voda, mali guber), prirodni resursi pogodni za razvoj poljoprivrede, te vrlo značajno kulturno-historijsko naslijeđe. 

 

Srebrenica i regija srednjeg Podrinja imaju sve pretpostavke da postanu ekonomski atraktivne za ozbiljan biznis i ozbiljne investitore.

 

Neki investitori su prepoznali mogućnosti ovog kraja, te su već investirali. Njihova pozitivna iskustva čut ćemo danas i sutra. Ja im izražavam zahvalnost i pozivam ih da nastave sa jačanjem kapaciteta.  

 

Nadam se da će njihova iskustva pomoći poslovnim ljudima, domaćim i stranim, da u investiranju u Srebrenicu prepoznaju priliku da svoj kapital uvećaju, a na taj način stvore nova radna mjesta, potaknu ekonomski razvoj Srebrenice i regije, te život stanovnika ovih prostora učine dostojnim čovjeka. 

 

Mi, političari, ćemo im biti istinska podrška u tome. Želim vam da u Srebrenici provedete ugodne dane, da tokom ove konferencije učvrstite stara i sklopite nova prijateljstva, te da napravite što više uspješnih poslovnih priča. Želja mi je da se u Srebrenicu vraćate što češće, i da iz nje odlazite uvijek zadovoljni.

 

Investirajte u Srebrenicu, sada je pravo vrijeme za to!

 

Svako dobro i uspješan rad, hvala!